Чланови турске ултрадесничарске организације „Сиви вукови“, за које се верује да су убили пилота руског војног авиона Су-24, учествовали су и у енергетској блокади Крима.
Снимак који то потврђује објавио је лидер „Меџлиса кримских Татара“ Ленур Исљамов, који је био један од организатора блокаде.

 

сиви вукови

„Турске патриоте из организације ’Бозкурткар Турк улкуцулери‘, у народу просто — ’Сиви вукови‘, посетили су нас на блокади. Обруч блокаде се стеже“, написао је Исљамов испод фотографије објављене на Фејсбуку.
На фотографији се налази Исљамов окружен младим људима, од којих тројица показују рукама симбол групе, тзв. „вучију главу“ (мали прст и кажипрст су подигнути као вучије уши, док су палац, средњи и домали прст спојени у тачку на длану да изгледа као вучија њушка“.

 

Претпоставља се да су „Сиви вукови“ убили пилота обореног руског авиона СУ-24 у Сирији, који се катапултирао, након што га је погодио турски Ф-16.

Војни стручњаци и аналитичари не искључују могућност да „учесници блокаде“ теоретски могу да организују некакву диверзију у Керченском заливу, али истовремено оцењују да је то, ипак, у пракси неизводљиво, јер Русија има своју обавештајну службу и системе заштите.

Експерти истичу да им претње Исљамова „више личе на некакав пи-ар, него на упозорење на конкретне акције“.

 

Раније је чланица Савета федерације за одбрану и безбедност Олга Ковитиди, која представља Крим у Горњем дому Државне думе изјавила да су учесници терористичке групе, који су минирали далеководе на Криму, припадници „Меџлиса кримско-татарског народа“, који финансирају земље НАТО-а, на челу са САД и Турском, као и „Десног сектора“, организације која је у Русији забрањена због терористичког деловања.

 

Тагови: