Кијевски режим постепено почиње да губи велике регионе не само на истоку него и на западу земље. Последњи избори нису ојачали него напротив, ослабили утицај председника државе и актуелне власти у регионима. Већ сада се може рећи да Дњепропетровск, Харков и Закарпатје полако излазе из орбите утицаја централне власти.

 

poroh1_2

 

У Дњепропетрпвску, на пример, већину мандата у локалном парламенту освојио је опозициони блок, тако да Дњепропетровск постаје центар опозиције. Заговорници економске аутономије оличени у представницима «Грађанског парламента Дњепропетровска» планирају да обнове рад највећег предузећа у региону «Јужмаш» као и да смањи комуналне тарифе. Лидер «Гражанског парламента» Сергеј Шарпан изјавио је да овакве законе планирају да донесу како би побољшали стандард становника те регије.

 

«Код нас у Дњепоретровску је најскупља храна: хлеб кошта 11 гривни, свињетина килограм 75 гривни и тако даље. Област нема новца за поправку водоводне мреже. «Јужмаш» је затворен и десетине хиљада људи је остало без посла. Наш закон указује на то да ће област добити више од 2 милијарде гривни помоћи и да ће сваки грађанин добити попуст на комуналне услуге у висини од 50%», саопштио је Шапран.

 

Они су захтевали од председника Украјине Петра Порошенка да одобри закон о «економској аутономији Дњепропетровска».

Са сличним захтевима иступају и посланици из Харковске и Закарпатске области у којој већину становништва чине Русини који себе не сматрају Украјинцима и који одавно показују знаке непослушности према централној власти у Кијеву.