Србија, БиХ и Белорусија су једине земље Европе која нису чланице Светске трговинске организације, а основни разлог је што одбија да усвоји нови закон о ГМО, док Руска Федерација је једина земља која је приступила Светској трговинској организацији, али је и увела забрану увоза и промета ГМО и производа од ГМО.

 

GMO-5

 

Председник Русије Владимир Путин је током обраћања посланицима Федералне скупштине своје земље  рекао да Русија може да постане највећи светски снабдевач здраве хране. И док руски председник Путин поручује Турској да се вара ако мисли да ће се провући само са санкцијама на увоз парадајза многи верују да Србија може да профитира на новонасталом економском сукобу.

 

Иако због европских санкција у Русији бележи раст пољопривредне производње, Москва и даље огромне количине хране увози, пише «Политика». И предност Србије је то што смо једна од ретких земаља у којој су забрањени промет и производња ГМО и што и даље можемо да понудимо здраву храну. А Русија инсистира управо на томе јер је једина земља која је успела да остане ГМ чиста без обзира на то што је ушла у Светску трговинску организацију.

 

Влада Руске Федерације је почетком 2015. године усвојила закон о забрани узгоја генетски-модификованих биљака и животиња. Закон садржи процедуре контроле за пуштањем ГМО у животну средину и праћење ефекта организама и производа са њиховим садржајем на човека и околину. Увозници производа са садржајем ГМО биће обавезни да прођу неопходну регистрацију.

 

Србија је уз Босну и Херцеговину и Белорусију једина земља Европе која није чланица Светске трговинске организације (СТО), а основни разлог за то је што одбија да усвоји нови закон о генетски модификованим организмима, речено је данас на скупу о значају чланства у СТО за приступање ЕУ.

 

Међутим, међу условима које Србија мора да испуни да би постала чланица Европске уније је испуњење једне од штурих ставки у поглављу о пољопривреди и руралном развоју. Од Србије се, наиме, захтева да усвоји нови закон о ГМО, који ће нашој земљи омогућити да се прикључи Светској трговинској организацији.

 

Агенције

 

 

Тагови: ; ; ; ; ; ;