Заменик председника Владе Косова Бранимир Стојановић оштро је данас осудио последњи напад на Србе у месту Србобран код Истока оценивши да ти инциденти показују да су Срби на Косову мета, преноси Бета.

 

12311141_1036015069795979_8234876785992024128_n

 

„Још један у низу напада на Србе који живе на Косову показује да су Срби и све што је српско мета. Очигледно је да српско становништво овде некоме смета. Напади не престају, већ постају наша свакодневица, што је страшно”, навео је Стојановић у саопштењу.

 

Он је позвао представнике међународне заједнице на Косову да помогну у спречавању даљих напада на Србе.

 

„По ко зна који пут апелујем на међународну заједницу да утиче на косовске лидере. Верујем да је све организовано и да неко координира и штити ове групе„ рекао је заменик премијера Косова.

 

На подручју Гораждевца код Пећи на Косову и Метохији, непознате особе албанске националности извршиле су више оружаних напада. Пуцано је и на кућу Саше Петровића из Гораждевца, запаљен је аутомобил трафике породице Вукашиновић из овог села. Уништен је и споменик жртвама НАТО бомбардовања и деци страдалој на реци Бистрици.

 

Њуз Фронт је објавио снимак са лица места.

 

После овог напада десио се још један, у месту Србобран, у општини Исток, када је пуцано на трафику у којој се налазило двоје Срба, каже министар за повратак и заједнице у косовској влади Далибор Јевтић.

 

У нападима, на срећу није било повређених, али су у пуцњавама и вандализмима у Гораждевцу и Истоку била угрожена и деца.

 

Специјални представник генералног секретара Уједињених нација и шеф УНМИК-а Захир Танин осудио је данас оружани напад који се догодио у селу Гораждевац, у општини Пећ, саопштила је Канцеларија за медије УНМИК, преноси Танјуг.

 

Шеф Мисије ОЕБС-а на Косову Жан Клод Шлумбергер је такође осудио најновије инциденте који су погодили заједницу косовских Срба у селу Гораждевац у општини Пећ и позвао органе за спровођење закона да случајеве ефикасно истраже и одговорне хитно изведу пред лице правде. Он је навео да такви инциденти треба да се третирају као приоритетно питање «тако да све заједнице, без обзира где живе, могу да се осећају безбедно и заштићено».

 

Тагови: ; ; ; ; ; ;