8. децембра, 2015. појавио се видео на коме се види пронађена црна кутија руског бомбардера Су-24 бомбардера обореног од стране турског борбеног авиона.

 

xw_1186932

На видеу младић држи црну кутију и обећава да ће је послати на дешифровање. Црна кутија ће помоћи да се докаже да ли је руски авион био у турском ваздушном простору или не, јавља ТВ канал «Русија 24».

 

Руски бомбардер, који је део руског контигента у Сирији, био је 24. новембра на уобичајеном задатку уз турску границу када су га пресрела два турска ловца Ф-16 а један од њих и оборио ракетом ваздух-ваздух. Турска је тврдила да је руски авион на кратко ушао у ваздушни простор ове земље, а Русија да је оборен над Сиријом где је и пронађена „црна кутија”. Један руски пилот је убијен приликом доскока падобраном, а други је спашен после, како су медији објавили, смеле акције сиријских војника са којима су били и борци Хезболаха.

 

Викиликс је објавио да је турски инсајдер који објављује различите податке везане за корупцију Ердогановог режима под псеудонимом „Фуат Авни“ још пре шест седмица упозоравао јавност да Реџеп Тајип Ердоган планира обарање руског авиона.

Овај човек на Твитеру под именом Фуат Авни, објавио je пре шест седмица да Ердоган покушава да придобије гласачко тело назад тако што планира да направи претњу од светског рата и сукоб са Русијом.

 

Су-24 је оборен када је турски Ф-16 испалио пројектил без упозорења док се руски авион налазио на сиријској територији. Навигатор бомбардера је преживео, док је пилотпогинуо на терену. Руски председник Владимир Путин назвао је овај акт забијањем ножа у леђа.

 

Познато је да је породица председника Реџепа Тајипа Ердогана укључена у трговину нафтом са «Исламском државом.»

 

Коментаришући разлоге за инцидент, председник је рекао да само Алах зна зашто су то урадили. «Алах је одлучио да казни турске власти, лишавајући их здравог разума и расуђивања,» — рекао је шеф руске државе. Руски председник је рекао да Русија не прашта издају владајуће елите Турске. Он је позвао оне који лицемерно покушавају да се оправдају, да на то не забораве. Истовремено, он је обећао да хистеричних и опасних «по себе и свет», реакција Русије свет неће дочекати.

 

Тагови: ; ;