Пројекат је проширења НАТО-а је чисто идеолошки и нема везе са безбедношћу, изјавио је стални представник Русије при НАТО-у Алекандар Грушко.

 

grush600_default

 

Позивањем Црне Горе у НАТО неће добити ни НАТО ни Европа, сматрају у Москви.

 

«Мислим да овде има улогу и чињеница да се први пут у НАТО прима земља (Црна Гора), који је била део државе која је бомбардована. То је покушај да се покаже да су, и онда, 1999. године, били у праву. Ово је још један показатељ да је пројекат ширења савеза идеолошки пројекат, који нема везе са безбедношћу», — наводе РИА Новости.

 

«Ова геополитичка визија позивања Црне Горе у НАТО нема никакве реалне добити ни за НАТО, ни за регионалну а ни за европску безбедност. Јасно је да Црна Гора није угрожена и као држава са ограниченим војним ресурсима има мале вредности. Овај покушај гурања конфронтирајућег дневног реда нема никакве везе са стварним потребама у области безбедности и дизајнирана је да покаже, укључујући и РФ, да је политика отворених врата захтевана»

 

Пројекат је проширења НАТО-а је чисто идеолошки и нема везе са безбедношћу, изјавио је руски политичар.

 

«Мислим да овде има улогу и чињеница да се први пут у НАТО прима земља (Црна Гора), који је била део државе која је бомбардована. То је покушај да се покаже да су, и онда, 1999. године, били у праву. Ово је још један показатељ да је пројекат ширења савеза идеолошки пројекат, који нема везе са безбедношћу»

 

Подсећамо да су земље чланице НАТО-а 2. децембра донеле одлуку да започну преговоре о приступању Црне Горе алијанси. Без обзира на масовне протесте народа, Црна Гора може постати чланица НАТО-а.

 

Балкан, према речима Грушка, треба држати ван геополитичких догађаја које НАТО покушава да им приреди. Како каже Џозег Бајден, територија бивше Југославије је «регија од изузетног интереса» за њега и Сједињене Америчке Државе.

 

«Ми смо се увек залагали за мир и спокојство на Балкану. Одувек смо сматрали све земље у региону пријатељским земљама. Русија никада није наметнула било какав избор овим државама. Али ми чврсто верујемо да ова област треба бити ван геополитичких догађаја које им НАТО сада покушава приредити», — наводе РИА Новости речи сталног представника Русије при НАТО-у.

 

Москва је такође забринута због могућег приступања Пољске нуклеарном програму НАТО мисија, рекао је стални представник Русије при НАТО-у. Он је рекао да програм није у складу са одредбама Уговора о неширењу нуклеарног оружја, којим се забрањује «давање нуклеарног наоружања ненуклеарним државама«.

 

Тагови: ; ; ; ; ; ;