Потпредседник САД Џозеф Бајден је током свог говора у Врховној Ради Украјине предложио поделу земље у «државе», које ће имати своју самосталну владу и које ће саме решавати своје проблеме, пише «Корреспондент».

original12397241

 

«Важно је да се створе аутономне, независне државе које ће саме решавати своје проблеме, које ће саме одређивати свој образовни систем, владу у оквиру обједињеног Устава» — рекао је амерички политичар.

 

Према његовим речима, тај процес је у више наврата тестиран у Европи и ни на који начин неће угрозити суверенитет земље, и он такође није ни одбацивање демократских принципа.
Бајден је позвао украјинске власти да појачају борбу против корупције, наглашавајући да само стварање Канцеларије за борбу против ње, није довољно.

 

Бајденов говор био је први говор америчког политичара тог ранга у украјинском парламенту. Пре доласка Бајдена на једном од копља испред украјинског парламента уклоњена је украјинска заставу и постављена америчка.

 

Креирање самосталних држава, како је рекао Бајден, подсећа на иницијативу Русије о федерализацији Украјине. По мишљењу Москве, само ће таква трансформација те земље задржати државу у њеним садашњим границама. Украјинске власти су категорички одбациле ту идеју, инсистирајући на децентрализацији региона, што значи мањи степен самоуправе за аутономије.

 

Тагови: ;