Напад у Гораждевцу на српску кућу у којој живи и седмогодишња девојчица је напад на целокупан српски народ који живи на Косову и Метохији, поручио је данас премијер Александар Вучић истакавши да је то лоша и онеспокојавајућа вест, те да очекује озбиљан приступ одговорних међународних представника.

 

356417_10000

 

Он је рекао да не очекује ништа од Приштине, али очекује од међународних актера да предузму мере и у складу са својим обавезама заштите Србе у том делу Метохије, али и свуда на Косову и Метохији.

 

Премијер је најавио да ће колико данас разговарати тим поводом са више иностраних званичника и о НАТО-у и о Еулексу.

 

«Ово је напад на целокупан српски народ који живи на КиМ, јер је нападнута кућа са више метака у којој живи седмогодишња девојчица» – рекао је премијер новинарима после састанка са нордијским компанијама, не желећи притом да, како је рекао, говори и о најбаналнијој димензији напада – скрнављењу српских споменика.

 

Влада Србије ће, додао је, послати своју делегацију да посети Србе у Гораждевцу, он ће ускоро посетити Гораждевац и друга места на КиМ.

 

На подручју Гораждевца код Пећи на Косову и Метохији, непознате особе албанске националности извршиле су више оружаних напада. Пуцано је и на кућу Саше Петровића из Гораждевца, запаљен је аутомобил трафике породице Вукашиновић из овог села. Уништен је и споменик жртвама НАТО бомбардовања и деци страдалој на реци Бистрици.

 

Њуз Фронт је објавио снимак са лица места.

 

После овог напада десио се још један, у месту Србобран, у општини Исток, када је пуцано на трафику у којој се налазило двоје Срба, каже министар за повратак и заједнице у косовској влади Далибор Јевтић.

 

У нападима, на срећу није било повређених, али су у пуцњавама и вандализмима у Гораждевцу и Истоку била угрожена и деца.

 

Специјални представник генералног секретара Уједињених нација и шеф УНМИК-а Захир Танин осудио је данас оружани напад који се догодио у селу Гораждевац, у општини Пећ, саопштила је Канцеларија за медије УНМИК, преноси Танјуг.

 

Шеф Мисије ОЕБС-а на Косову Жан Клод Шлумбергер је такође осудио најновије инциденте који су погодили заједницу косовских Срба у селу Гораждевац у општини Пећ и позвао органе за спровођење закона да случајеве ефикасно истраже и одговорне хитно изведу пред лице правде. Он је навео да такви инциденти треба да се третирају као приоритетно питање«тако да све заједнице, без обзира где живе, могу да се осећају безбедно и заштићено».

 

Правда / Њуз Фронт

Тагови: ; ; ; ; ; ; ; ; ;