Заштита брода је законско право посаде брода било које земље, рекла је Марија Захарова. Али у случају Анкаре са руским ратним бродом некако се протумачило као «провокација и претња», додала је она.

 

1333511002

 

Руски војни брод «Цезар Куњиков» током проласка кроз Босфорски мореуз није прекршио ниједан члан Монтре Конвенције; заштита брода је законско право да било које посаде, говори се у коментару портпарола руског Министарства иностраних послова Марије Захарове.

 

Четвртог децембра током проласка брода «Цезар Куњиков» кроз Босфорски мореуз на југу, турска страна је приметила руског војника на ратном броду са ракетним бацачем на рамену спремним за дејство. Руска телевизија НТВ објавила је снимке овог руског војника што је турски министар иностраних послова Mевлут Чавушоглу назвао «провокациjом».

 

«У Анкари се овај случај некако протумачио као «провокативан и претећи». Наш амбасадор у турском министарству иностраних послова изразио је «забринутост због турске стране». Према турским дипломатама, у локалним медијма овај догађај је наводно изазвао «огорчен одговор», — рекла је она.

 

«Желим да нагласим да руски брод није прекршио ниједан члан Конвенције Монтре из 1936. која уређује питања пловидбе кроз мореузе, као и релевантне одредбе турских прописа. Обезбеђивање брода је законско право било које посаде,» — рекла је Захарова.

 

 

 

Тагови: ; ;