Након састанка Савета безбедности УН, на коме се расправљао улазак турских трупа у Ирак, стални представник Русије Виталиј Чуркин упозорио је Анкару на «несмотрене кораке» које прави у Сирији. Раније је Багдад изразио протест против инвазије турских оружаних снага и затражио њихово моментално повлачење из Ирака. Портпарол америчког Стејт департмента Џон Кирби је рекао да је Ирак суверена држава и да све мере у борби против «Исламске државе» на њеној територији морају претходно бити договорене са владом те земље.

Према речима народног посланика и члана Савета ирачке покрајине Багдад, Саада ал Матлабија, Ирак припрема економске санкције против Анкаре.

CaptureSaad

Након што је Турска разместила своје трупе на територији северног Ирака, тензије између те две земље настављају да расту. Багдад је одлучио да подигне питање упада на њену територију од стране турских оружаних снага на виши ниво.

 

Ирачки премијер Хајдер Абади позвао је НАТО да искористи свој ауторитет и примора Турску да одмах повуче оружане снаге из Ирака. Али Анкара тврди да је размештање трупа на ирачкој територији део мисије за обуку, који је договорен са Багдадом.

 

Турска у Ираку има више од 100 војника. Багдад је рекао да ће на то гледати као на акт агресије. Турска је одговорила да не треба погрешно тумачити њене акције- оне се морају посматрати као пружање помоћи. Ирак је Турској дао 48 сати да повуче своје трупе. Као одговор, Анкара је обећала да неће уводити додатне снаге, али је најавила да ће наоружање које је већ разместила у Ираку тамо и остати. Багдад је обећао да ће се по том питању обратити УН-у.

 

Члан ирачке парламентарне коалиције «Држава закона» Саад ал Матлаби рекао је за РТ да су се законодавци у Багдаду већ припремили за пакет економских санкција против Турске.

 

«Покрајински савет Багдада је предузео законске мере за спречавање пословања са турским компанијама. Свим турским компанијама је наређено да напусте престоницу. И ово је само први корак — ирачка влада планира да уведе још низ економских мера. Осим тога, ускоро ћемо упутити предмет Савету безбедности УН», — рекао је он.

 

Он је такође демантовао наводе Анкаре да је размештање трупа и тенкова претходно договорено са ирачком страном.

 

«Пошто је Ирак суверена земља, турске трупе морају да напусте њену територију. Бивши ирачки премијер Нури ал Малики је недавно изјавио да позива званичну Анкару да поднесе бар један документ у коме пише да позивамо Турску на нашу територију и да тражимо њихову помоћ»- рекао је Саад Ал-Матлаб.

 

 

Тагови: ; ; ; ;