Како ће на то реаговати чланице Европске Уније од којих се, када су под стечајем, тражи да «стегну каиш»?

 

Bukarest, 2009. március 25. Jeffrey FRANKS, a Nemzetközi Valutalap (IMF) küldöttségének vezetõje (k) beszél sajtóértekezletén Bukarestben 2009. március 25-én. Ezen a napon Románia és az IMF megállapodott egy összesen 20 milliárd eurós hitelkeretrõl, amelyet az IMF-en kívül az Európai Unió, a Világbankkal és más pénzintézetek is finanszíroznak. A hitelt az IMF két évre szólóan nyújtja Romániának. (MTI/AP/Vadim Ghirda)

 

На састанку Одбора директора Међународног монетарног фонда 8. децембра, одлучено је да се промене правила и дозволи финансирање чак и оних земаља које имају заостале неизмирене обавезе према другим земљама, изјавио је портпарол ММФ-а Гери Рајс.

 

Детаљи нових правила нису још увек познати; знаћемо више у наредним данима.

 

Постоји заједнички став да је ММФ донео овакву одлуку да би „помогао“ Украјини да реши спор са Руском Федерацијом по питању реструктурирања дуга од 3 милијарде долара.

 

Русија је са своје стране, пристала на реструктурирање дуга на одложено плаћање до 2017. године, али под условима да САД и ЕУ дају гаранције гашења овог дуга.

 

Министарство финансија РФ је раније прокоментарисало да је Украјини дало предлог отплате дугова који је бољи од предлога ММФ-а.

 

Али правила су се променила, и сарадња Међународног монетарног фонда и Украјине ће се наставити чак и ако Кијев не успе да постигне компромис са Москвом.

 

Како ће на то реаговати чланице Европске Уније од којих се, када су под стечајем, тражи да «стегну каиш»? Зашто се њима, када траже помоћ ММФ-а, уместо помоћи нуди правилник о непроменљивим законима глобалне економије по којима се новчана помоћ тек тако не може дати? Када је у питању Украјина они су очигледно променљиви…као и други закони и принципи међународне политике.

Тагови: ; ; ;