Владимир Путин је позвао британске стручњаке да учествују у дешифровању података из црне кутије са обореног руског бомбардера Су-24, јавила је прес служба Кремља. Председник је разговарао телефоном са британским премијером Дејвидом Камероном, који му је изразио саучешће поводом смрти руских војника.

Лидери су разменили мишљења о безбедности на Блиском истоку. Конкретно, говорили су о решењу ситуације у Сирији. Сложили су се да Русија и Велика Британија имају сличан приступ претњи коју представља забрањена «исламска држава». Сложили су се да је потребно да се ојача сарадња у борби против тероризма.

camEron-putin_2252324b-460x288

Разговор је одржан на иницијативу британске стране.

Турски Ф-16 је оборио руски Су-24 бомбардер ракетама «ваздух-ваздух» 24 новембра на небу изнад Сирије. Као резултат тога, убијени су командир посаде и маринац који је учествовао у спасавању навигатора. Руско Министарство одбране је окарактерисало инцидент као унапред планирану провокацију са циљем заштите нафтних постројења терориста.

Црна кутија из обореног бомбардера је сада у Москви. Председник је наложио Министру одбране Сергеју Шојгуу да је отвори уз обавезно присуство међународних експерата.

Kata Bucik

Тагови: ; ; ;