Како да заштитите свој дом од наступајуће хладноће? Изолујте прозоре, затворите пукотине, проверите систем грејања. А можете и једноставно да сместите своју кућу у стакленик! Да ли мислите да ово звучи превише невероватно да би било истинито? Одакле вам таква идеја?

как-обогреть-дом-с-помощью-теплицы-4

Шведски пар — Марија Гренмари и Чарлс Сачилото су желели да себи изграде нову енергетски ефикасну кућу. Али је та идеја захтевала превише времена и трошкова. Тада се пар састао са креативним архитектом Бенгтом Варном који је младим људима дао веома необичну понуду: да загреју своју постојећу кућу помоћу пластеника.

Naturhus, «Природна кућа», како архитекта назива свој дизајн, први пут је саграђена још 1974 године.

Спољна метална конструкција стакленика је покривена стаклом дебљине 4 мм које обезбеђује благу медитеранску климу у кући.

Чарлсова и Маријина кућа за одмор сада личи као да је из СФ филма. Када је на улици зима, код њих је лето. Пар у својој кући гаји чак и биљке атипичне за Скандинавију — смокве, парадајз, краставац.

Овај сунчани «вегетариј» није само романтични продужетак куће. Породица има велику уштеду на грејању и потпуно је независна од градске канализације.

Kata Bucik

Тагови: ;