Андрија Мандић, председник црногорске партије Нова српска демократија, дао је ексклузивни интервју за Њуз-Фронт Србија.

 

Њуз-Фронт: Прво питање се тиче једног битног догађаја, по мом мишљењу битног за читав свет: Црна Гора је добила позив у НАТО. Шта Ви мислите о томе и шта по вашем мишљењу може да се деси ако се држава ипак прикључи Алијанси?

 

А.М.: Велика је грешка што је НАТО савез упутио позивницу Црној Гори. Првенствено је грешка из разлога што државе-чланице НАТО савеза знају да се готово две трећине грађана Црне Горе противи учлањењу Црне Горе у тај војни савез. Али, ми на  жалост имамо марионетску власт коју контролишу западни лажни међународни центри. Они су у суштини подстакли наше властодржце да затраже ту позвницу у име Владе Црне Горе, а онда је, по неком експресном систему одлучивања, 28 држава-чланица НАТО-а донели одлуку да ту позивницу упуте. Оно што је посебно опасно за дешавања у Црној Гори, то је наша бојазан шта ће се та одлука донети у Парламенту супротно вољи грађана Црне Горе, јер у нашем Парламенту постоји велики број посланика који не следе упутства изворних странака из којих су бирани нити програме на основу којих су добили посланичке мандате. Код нас више од 15% Парламента чине независни посланици, то јест отпадници од странака које су освојиле гласове на прошлим изборима. И они свакако, барем један део њих, користе прилику да уз помоћ корупције гласају за предлог Владе.

 

Ми тражимо да се ситуација у Црној Гори разреши тако што ће се организовати поштени и правични референдум. То је једини пут који може бити решење за излазак из кризе. Свакако да на том референдуму треба обезбедити високе стандарде контроле јер је црногорска власт позната по томе да краде изборе. Подсећам да је референдум о државно-правном статусу 2006 године реализован на исти начин на који се реализују избори.

 

У Црној Гори постоји одређен број људи који се залаже за НАТО, и они чине мањину. Ништа мањи број људи у Црној Гори се залаже да Црна Гора буде у војном савезу са Русијом, да припада ОКДБ савезу.

 

Али, највећи број грађана Црне Горе, схватајући ту располућеност, желе да Црна Гора буде војно неутрална а да велике силе гарантују неутралност Црне Горе. За нас, православни народ који живи у Црној Гори, од посебног је значаја да војну неутралност гарантује Русија, јер је Русија пуних 300 година била заштитница Црне Горе. Русија је држава која је од Петра Великог бранила и штитила Црну Гору да је не би покорила Отоманска Империја. И за нас и за народ би било важно да гаранције које дају велике силе укључе и гаранције које даје Русија.

 

Њуз-Фронт: Иначе, како ви видете будућност односа Црне Горе и Руске Федерације?

 

А.М.:  Црна Гора мора да негује и гради најбоље могуће државне односе са Русијом. Кажем то не само због наших историјскох веза него и због будућности. Црна Гора је ваажна туристичка дестинација. Первенствено највећи број туриста који долазе у Црну Гору су туристи који долазе из Русије. Они су такође најбоље платежни гости, највише троше на црногорском приморју, тако да наша економија директно зависи од руских туриста. Такође, највећи инвеститори у Црној Гори, они који купују станове, они који подстичу грађевинарство, они коју покушавају да покрену бизнис у Црној Гори су такође Руси. После њих су то Срби, грађани Србије. И о томе би требало да води рачуна нека озбиљна, одговорна власт и да гради специјалне односе са Русијом.

 

А свакако, знајући где се налази и свесна своје географске позиције, Црна Гора би у региону посебно требала да изгради добре и блиске односе са Србијом. Оно што ради црногорска власт, која је под контролом западних међународних центара, је да испуњава интересе тих центара а не интересе грађана Црне Горе. Због тога и повлачи потезе који не служе ни најмање на част свим грађанима наше државе.

 

Ту мислим и на лош однос и на једну врсту издаје у време напада НАТО-а на Црну Гору од стране Мила Ђукановића, затим разбијање заједничке државе са Србијом, признавања лажне државе Косово, увођење санкција Русији, покушај да у УНЕСКО подржи Косово и да оно преузме управљање нашим светињама, српским светињама на Косову. Дакле, један континуитет погрешних и директно антисрпских и антируских потеза је повукла црногорска власт, а да за узврат и из Русије и из Србије нико није направио ни један непријатељски гест према Црној Гори. Само су је подржавали, помагали, подстицали и доживљавали као братску државу. Оно што је данас опасно је то да је Црна Гора прешла једну врсту савременог рубикона и да је очигледно да је потребно да се нађе демократско решење. Ја верујем да би се, са променом власти у Црној Гори, односно са организовањем првих поштених и фер избора, та ситуација променила и да ми не би марширали заједно са Албанијом и Турском против Србије и Русије.

 

Њуз-Фронт: Да ли сте ви и ваша партија за војну неутралост или за сарадњу са неким другим снагама?

 

А.М.: У нашем политичком савезу постије странке које се залажу за најтешњу војну сарадњу са Русијом. Али ми, као реални политичари, мислимо да је за Црну Гору најбоље да Црна Гора буде војно неутрална, јер би ту могао да се пронађе заједнички интерес. То би била нека равнотежна тачка у коју би могли да се уклопе и они који су за војни савез са Русијом и они други који су за НАТО савез. И важно је да ту одлуку донесемо на демократски начин, да грађани Црне Горе слободно искажу ту вољу, а ја не сумњам да би већинска воља најмање две трећине људи који би изашли на такав референдум била против чланства у НАТО савезу.

 

Њуз-Фронт: У суботу одржавате велики протестни скуп у Подгорици протв уласка у НАТО. Реците, како ће тај скуп изгледати, ко осим вас учествује у томе, шта ви планирате да тражите и од кога?

 

А.М.: Учествоваће све парламентске странке које су против учлањења Црне Горе у НАТО савез. Поред Нове српске демократије ту је Демократска народна партија, Радничка партија, Партија пензионера и инвалида, Партија „Покрет за Пљевља“. Имамои  веома важне невладине организације и покрете који се супростављају учланењу Црне Горе у НАТО, од које бих посебно извојио организацију „Не у рат – не у НАТО“. Учествоваће и удружења ветерана ратова из 1991-99 године, некадашњи припадници војске Југославије и Југословенске народне Армије. Обратиће се на том скупу и бивши председник Савезне владе Момир Булатовић, који је био Председник ратне Владе за време напада НАТО-а на Југославију. Дакле, биће то једна широка акција током које шаљемо поруку, на првом месту државама-чланицима НАТО-а, да Црна Гора не жели да буде део њиховог савеза. Истовремено шаљемо поруку Влади Црне Горе да не прихватамо да на преварантски начин Црна Гора буде увучена у НАТО пакт, а да се претходно на референдуму не провери воља грађана.

 

Оксана Сазонова, Њуз Фронт Србија

Тагови: ; ; ;