Влада и све институције Републике Српске због данашњег противуставног поступања Агенције за истраге и заштиту државне заједнице БиХ прекидају сарадњу са Сипом, Судом и Тужилаштвом државне заједнице.

 

skupstina3

 

Подсетимо, агенција СИПА државне заједнице БиХ данас је блокирала Станицу јавне безбедности Нови Град МУП-а Републике Српске са јединицом за подршку под изговором хапшења осумњичених за наводне ратне злочине.

«Влада Српске је оцијенила да поступање Сипе у Новом Граду представља грубо кршење међуполицијске сарадње и противуставни поступак», изјавио је министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач.

 

Он је рекао новинарима да је на ванредној сједници Владе Српске закључено да се претресом зграда општине, полиције и комуналног предузећа у Новом Граду који је обавила Сипа доводи у сумњу повјерење у МУП Српске, које је до сада увек сарађивало са безбедносним агенцијама у БиХ, те Судом и Тужилаштвом БиХ.

«Суд БиХ је исказао изразито неповјерење наводећи у наредби да постоји бојазан да би предмети истраге могли бити уништени или сакривени, иако су имали могућност да од МУП-а траже да им достави документацију у вези са наведеним предметом или да пошаљу свог инспектора да изврши увид у документацију и по потреби је изузме», истакао је Лукач.

 

Према његовим речима, Влада Српске је констатовала да је поступање неуставних институција Суда државне заједнице БиХ, Тужилаштва државне заједнице БиХ и Сипе противно Уставу државне заједнице БиХ и Уставу Републике Српске, те имајући у виду овакво непримерено и провокативно поступање, Влада и све институције Српске прекидају сарадњу са тим институцијама.

Лукач је истакао и да је Влада наредила МУП-у Српске да спречи сваки улазак и претрес просторија републичких и локалних институција Српске.

«Влада Српске и даље остаје опредјељена за коректну и професионалну сарадњу свих безбједносних и правосудних институција у БиХ у оквиру уставних и законских надлежности», рекао је Лукач.

Он је додао да је затражено од Одбора за безбедност Народне скупштине Српске да размотри информацију и владине закључке и да заузме ставове и поднесе извештај Народној скупштини.

Лукач је рекао и да је од Народне скупштине затражено заказивање посебне седнице на којој ће бити разматрана информација и закључци које је заузела Влада.

Народна Скупштина Републике Српске је заказала ванредну седницу.

 

(Восток)

Тагови: ; ; ;