Узимајући у обзир укупан број становника, Косово даје највише бораца у Европи за Исламску државу. Сиромашни Качаник на граници са Македонијом предњачи у врбовању за тај самозвани калифат, наводи Хрватска-радио телевизија.

 

КАЦАНИК 2

Од 34 хиљаде становника њих 22 бори се у Сирији и Ираку, међу њима је и Лавдрим Мухаџери, кога зову и балкански Џихади Џон. Тамошњи званичници то све оповргавају и окривљују медије за нарушавање угледа, наводи ХРТ.

Председник Исламске заједнице Качаник Флорим Незирај, који је тамо већ три године и тврди да добро познаје ситуацију каже да, независно од чињенице да је одређени број особа отишао да ратује у друге земље, у Качанику није забележен ниједан сукоб који је повезан с вером.

Начелник опшине Бесим Иљази самтра да је та прича нанела велику штету угледу том граду.

 

«Сада можете градом шетати месец дана и нећете на улици приметити ништа што има везе с таквим понашањем», тврди Иљази

 

Са друге стране, у главној улици особе које се повезују с вехабизмом беже од камере. Као и већина грађана од коментара, што се може приписати страху или нечем другом, оцењује ХРТ.

 

У међувремену, одржан је и скуп о борби против насилног екстремизма.

Командир полицијске станице Качаник Африм Хабиби истиче да у протеклих годину и по дана нису забележили ни један одлазак у Сирију. Такође, напомиње, много је мање активности за које се може сумњати да имају везе са врбовањем за Исламску државу.

 

Незапосленост, сиромаштво и безнађе најчешћи су разлози због којих млади са ових простора одлазе у Ирак и Сирију, где им се обећава мед и млеко и годишња зарада до 30 хиљада евра. Међутим, како наглашава ХРТ, врло брзо схвате да су преварени, па се део њих одлучује за повратак.

 

Овдашњи психолози који се баве том проблематиком тврде како не знају која је група опаснија — она која у еуфорији одлази или која се преварена враћа, закључује се у репортажи ХРТ-а.

 

Тагови: ;