Учесници литије у недељу, на дан сећања на светог кнеза Александра Невског, одржали су у Кијеву митинг испред ватиканске амбасаде, преноси информативна агенција Интерфакс-Религија.

 

223109.b

 

Православци су истакли плакате с натписима: «Не прозелитизму Ватикана у православној Украјини!», «Посета канонској територији РПЦ без договора с њом представља кршење црквених правила».

 

Такође су на име нунција у Украјини, надбискупа Клаудија Гуђеротија, предали обраћање у којем се, између осталог, каже да је председник Украјине Петар Порошенко за време посете Ватикану 20. новембра позвао Римског папу Фрању да посети Украјину.

 

«Понтифик је овај позив званично примио. То значи да ће се планирана посета Римског папе Украјини одржати у време које буде усагашено на нивоу украјинског МИП-а и Ватикана,» — каже се у документу.

 

Његови аутори су подсетили да је посета папе свакој земљи обично пастирско-мисионарска и да у складу с правилима међуцрквених односа оваква посета канонској територији друге Цркве треба да буде усаглашена с њеним свештеноначалијем.

 

Амбасада је представљала последњу тачку литије у којој је учествовало неколико стотина људи. Кретали су се централним улицама украјинског главног града од Кијево-Печерске лавре и молили су се на месту где се раније налазио храм Александра Невског у облику шатора. Власти су га уклониле 2011. године и сад се на том месту налази поклонички крст.

 

Међутим на сајту градског савета Кијева појавила се петиција за одузимање Кијевско печерске лавре од Московске патријаршије и за њену предају такозваној непризнатој Кијевској патријаршији. Ова петиција појавила се 7 децембра и до данас је потписало око 8ооо људи.

 

Подсетимо Кијевско печерска лавра је један од првих древноруских манастира основан 1051 године у време Јарослава Мудрог. Данас је лавра у надлежности УПЦ МП а под заштитом је УНЕСКА.

 

 

Тагови: ; ; ; ; ; ; ;