Руски Министар иностраних послова Сергеј Лавров је изјавио да преко сиријског ваздушног простора званично могу летети само руски војни авиони јер је само Русији власт у Дамаску дала сагласност.

images

Стварање јединствене коалиције за супротстављање терористима ДАИШ* у Сирији је могуће само у координацији са сиријском владом. До данас су сиријске власти дале зелено светло само руским пилотима.

«Заједнички фронт против терориста је могућ само на основу међународног права. У том смислу, америчка коалиција нема легитимну могућност летова над територијом Сирије. Са Ираком постоји уговор: та суверена држава је пристала, па чак и затражила од коалиције да помогне у уништавању терориста на својој територији. Сигуран сам да је тако морало да се уради и у вези Сирије. Имамо разлога да верујемо да ће сиријско руководство да сарађује са страним партнерима. До сада, на жалост, само присуство авиона Руске Федерације на небу изнад Сирије је легитимно», рекао је Лавров.

*Арапска скраћеница за ИГИЛ. Ову организацију је Врховни суд Руске Федерације прогласио за терористички и њене активности на територији Русије су забрањене.

Kata Bucik

Тагови: ; ; ;