Прије него што је турска војска оборила руски војни авион Су-24, предсједник Русије Владимир Путин се лично извинио турском колеги Реџепу Тајипу Ердогану због претходних повреда ваздушног простора Турске због дејстава у Сирији, изјавио је данас шеф руске дипломатије Сергеј Лавров.

 

1371293067_0364.1000x800

 

Званична Москва је дуже времена знала да се турска територија користи за обуку милитаната Исламске државе за различите операције, укључујући оне на Сјеверном Кавказу, али није жељела да о томе јавно говори, не желећи да вјерује да Анкара џихадистима пружа званичну подршку, рекао је Лавров у интервјуу италијанским новинарима, пренио је РТ.

 

„Искрено, већ дуго знамо да се турска територија користи за комерцијалну сарадњу са ИД, за транспорт оружја и терориста у Сирији, као и за пружање прилике екстремистима и милитантима да зацијеле ране и опораве се, а затим припреме за нове операције, не само у Сирији, већ и другдје, попут нашег Сјеверног Кавказа“, истакао је Лавров.

 

Он је предложио и да се пажљиво испита како Турска извршава задатке које је одредила међународна коалиција против ИД у Сирији.

 

„Треба да се истражи како чланица коалиције на челу са САД – Република Турска – обавља задатке које је та коалиција одредила. Зашто та земља не бомбардује терористе, већ Курде? Оне Курде које Американци сматрају потенцијалним, ако не и стварним савезницима у борби против тероризма“, рекао је Лавров.

 

Принцип

Тагови: ; ;