Ако се нови украјински војно-транспортни авион буде звао „Бандера“, наш ловац „Бандере“ треба назвати СМЕРШ (Смрт шпијунима!), коментарисао је вицепремијер Русије Дмитриј Рогозин.

 

369041153

 

Нови украјински војно-транспортни авион Ан-178 ће највероватније добити име у част Степана Бандере, идеолога украјинског национализма, име које у Русији и Пољској асоцира на фашизам и тероризам. „Бандера“ је засад добио највише гласова (2.500) на конкурсу Авијацијског научно-техничког комплекса „Антонов“, преноси „Российская газета“.

 

„Мораћемо у том случају да наш ловац назовемо СМЕРШ (скраћеница од „смрт шпијунима“, назив контраобавештајних организација Совјетског Савеза у време Другог светског рата)“, изјавио вицепремијер руске владе Дмитриј Рогозин.

 

Конкурс за избор имена новог авиона „Антонов“ објављен је у октобру и трајаће до 19. децембра. На данашњи дан има више од 6.500 предлога. Према броју гласова на другом и трећем месту су „Ахмет-кан Султан“ (легендарни совјетски пилот кримско-татарског и дагестанског порекла) са 750 гласова и „Киборг» (700 гласова).

 

(Руска реч)

Тагови: ; ;