Портпарол америчког Стејт Департмента Џон Кирби је током конференције за штампу оптужио новинарку РТ за некомпетентност јер му се није свиђало њено питање.

Дописница телевизије РТ Гајане Чичакјан питала је представника Стејт Департмента зашто Сједињене Државе перу руке од ситуације у којој се налазе када су и сами позвали трупе у другу земљу, у Ирак посебно, и зашто остављају Багдад и Анкакру да сами решавају питања која се тичу целог НАТО-а.

kirbi-dzon-tjub-650x424

Штавише, он је питао новинарку како је није срамота да поставља таква питања. Међутим, одговор на питање кога би она требало да се стиди, Кирби није дао, али је оптужио телевизију РТ за агресивну информациону политике против САД.

«Не могу да верујем да вас није срамота да постављате таква питања – рекао је Кирби после вишеминутне размене с Чичакјан на чије је питање претходно одговорио: „Мора да сте гледали та питања и смејали се себи, зар не? Она су потпуно сулуда“.

 

Тема расправе је био спор Турске и Ирака о турским војним снагама у Ираку. Турска има војну мисију обуке у Мосулу од 2014, али је долазак додатних снага изазвао незадовољство у Багдаду.Чачакјан је питала да ли су САД на неки начин одговорне зато што желе да друге земље шаљу војску у Сирију и Ирак да се боре против Исламске државе.

 

Кирби је рекао да се сва америчка војна помоћ у Ираку координира с ирачком владом и да су сваки другачији наводи „само потпуно неосноване оптужбе“.

 

 «Мислим да не вреди више расправљати о томе.» – рекао је портпарол.

 

Расправа је, међутим, настављена. На питање новинарке зашто САД у основи кажу „то вас се не тиче“, Кирби је узвратио:

„Опет, још једно смешно питање“.

 

Кирби је додао да САД пуштају Турску и Ирак да превазиђу разлике и да се свако фокусира на борбу против Исламске државе, „што, узгред, Руси не раде“.

 

На захтев Чичакјан да каже која су питања „смешна“, Кирби је наставио критику:

„Можете питати шта год желите… Можете то да радите овде у САД. Али не видим да постављате иста та питања вашој влади о Исламској држави у Сирији. А заиста бих волео да видим да поставите та питања.“

 

Тагови: ; ; ;