Русија разуме колико је за Италију значајно да реши проблем у Либији, каже Сергеј Лавров, шеф руске дипломатије, у интервјуу за лист „La Repubblica“.

 

itali-800x600

Калифат се шири у Либији, а Италији је неопходно да их заустави, рекао је он.

 

Подсећамо, у јавности се појављују све више информације о пребегу вођа Исламске државе на територију Либије. Крахом на ратиштима у Сирији и Ираку, Исламска држава се помера и већ осваја делове Либије.

 

Исламска држава има потребу да своје деловање оправда, а правда га тако што расте и што се шири, објашњава Лавров у интервјуу, подвлачећи да ће Русија пружити неопходну помоћ Италији у циљу решавања либијског проблема.

 

Лавров је, говорећи о борби против терориста у Сирији, истакао да је показана снажна воља међу скоро свим земљама Европе, евроатлантске алијансе и региона да „то зло буде искорењено“.

 

Италија је већ учинила значајне кораке на грађењу бољих односа са Русијом, па је тако недавно Италија блокирала аутоматско продужење санкција Русији.

 

Питање даљих санкција против Русије биће разматрано или на састанку министара иностраних послова ЕУ у понедељак 14. децембра или у току самита Уније 17-18. децембра, а Италија је тражила од ЕУ да се о питању продужења антируских санкција разговара на заседању министара иностраних послова свих 28 земаља Уније, објавио је Танјуг.

 

На тај начин је блокирано аутоматско продужење рока трајања санкција, који истиче 31. децембра.

 

Формална одлука о продужетку „казнених мера“ за Русију требало је да буде донета на састанку представника чланица Уније до краја ове недеље.

 

Поступак Италије политички аналитичари у Русији оцењују као гест пријатељства, али и израз незадовољства деловањем ЕУ, пише Танјуг.

 

Правда

Тагови: ; ; ; ;