«Русија има низ предности које осигуравају успех руских оружаних снага у сукобу, ако до њега дође», каже колумниста америчког издања.

МОСКВА 12 децембар — РИА Новости. Због погоршања међународних односа, у медијима се све више калкулише о томе шта би се догодило да дође до војног сукоба између Русије и НАТО-а. Колумниста листа Forbes Лорен Томпсон сматра да Русија има низ предности које могу да гарантују њен успех у хипотетички замишљеном оружаном сукобу.

1320002879

Као прво, према Томпсону, НАТО је занемарио припрему за одбрану од високе технологије.

«Петнаест година рата против побуњеника у југоисточној Азији су довеле до тога да се војска добро опреми за борбу против нерегуларних снага, као што је ИГ (ДАИШ, организација забрањена у Русији). Ништа мање нису спремни да се суоче са непријатељем који је наоружан тенковима, артиљеријом и авионима», наведено је у чланку.

Поред тога, са становишта истраживача, Русија има огромну географску предност у могућем сукобу.

«Русија је историјски навикла да се бори на терену, а имајући у виду обим оружаних снага у западном делу земље, Русија може брзо да мобилише потребан број војника», наглашава Томпсон.

Аутор је уверен да подршка НАТО-а из ваздуха не може бити ефикасна јер Русија има моћну противваздушну одбрану.

«На пример, највећи део ваздушног простора у Пољској је потенцијално у домету руске противваздушне одбране. Руски ракетни системи могу да оборе било коју врсту авиона који није опремљен бешумном технологијом», рекао је он.

«Како руска војска постаје професионалнија, Русија уводи све више напредног конвенционалног оружја, док су Америка и њени савезници јако мало улагали у нове технологије», каже Томпсон.

Kata Bucik

Тагови: ; ; ; ;