Иако је Дом народа Парламента БиХ у четвртак ратификoвao Уговор о граници БиХ са Црном Гором, којим подручје Суторине остаје у власништву Црне Горе, Форум бошњачких интелектуалаца тражи одржавање референдума о овом питању на подручју целе БиХ!

 

reg-sutorina_620x0-620x308

 

Форум је ову иницијативу и званично упутио Председништву БиХ и Парламенту БиХ. Међутим, од саговорника из Парламента БиХ сазнајемо да од те иницијативе нема ништа и да референдума неће ни бити.

 

„Након ратификација споразума о граници у Парламенту БиХ, сагласности Председништва БиХ и међудржавног споразума у Бечу иницијатива за одржавање рефрендума је потпуно бесмислена и непримењива“, сматрају посланици у Парламенту БиХ из РС.

 

Уговор који је предложило Председништво БиХ раније је усвојио Представнички дом Парламента БиХ. У августу ове године у Бечу су министри иностраних послова БиХ Игор Црнадак и унутрашњих послова ЦГ Рашко Коњевић, у присуству црногорског председника Филипа Вујановића и председавајућег Председништва БиХ Драгана Човића, потписали споразум о разграничењу. Реч је, иначе, о првом документу те врсте постигнутом између држава бивше Југославије.

 

Председник Форума Суад Куртњћехајић је казао да је непримерено „уступање“ Суторине Црној Гори.

 

„Ратификација уговора у Парламенту БиХ је издаја! Суторина је наша 650 година. Једино праведно решење за ово питање било би расписивање референдума на којима би сви грађани БиХ могли дати свој суд“, нагласио је Куртћехајић.

 

Заменик председавајућег Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ Младен Босић, потврдио је да је Колегијуму овог дома стигао допис Тужилаштва БиХ којим се траже информације о интернет-преносу седнице на којем је дата сагласност за ратификацију споразума о граници.

 

Васељенска

Тагови: ; ;