Данас у суботу у Подгорици ће бити одржан велики протестни скуп «Не у НАТО!». Редакција Њуз-Фронт Србија организује пренос из црногорске престонице.

 

Вечерас ће се, први пут од када је Слободан Милошевић одведен у Хаг, обратити народу бивши председник  владе СР Југославије Момир Булатовић.

 

На протесту су поред црногорских, и српске и руске заставе.
Демонстранти певају и косовске песме. Чују се узвици: «Ти си српски херој, Путине

 
Упаљене свеће за све погинуле у НАТО агресији на Србију и Црну Гору. Демонстранти узвикују «убице» док им се обраћа професор Љубо Коматина коме је отац погинуо за време бомбардовања.

 
Обраћање Радана Николића председника Удружења бораца ратова од 1990. године Црне Горе. Он је оптужио Мила Ђукановића за сарадњу са вековним непријатељима Црне Горе и Србије. Оптужио га је за сарадњу са Албанцима који као и Хрвати не крију своје претензије на територију Црне Горе.

 

«Превлака је под окупацијом, а Хрвати не крију ни то да желе и Боку Которску», рекао је Радан Николић.

«Ова власт је послала војнике у рат 1991. а потом их слала у Хаг», рекао је Николић.

 

 

«Они који су нам говорили о независности Црне Горе, лагали су. Они су нас само одвојили од Србије, признали Косово и створили од наше земље вазалну државу», рекао је водитељ протеста.

 

 

Као и на претходним митинзима, тражи се смена садашње владе Црне Горе, формирање прелазне, а затим нови и поштени избори.

 

Председник покрета за Пљевља, Др Новица Станић, обраћа се демонстрантима.

 

«Мило, срам те било! Слобода народу, НЕ У НАТО!», речи су Др Станића док се присећа свих недела садашње владе Црне Горе- увођење санкција Русији, без које, како је рекао «не би ни било Црне Горе«, окретање леђа братској Србији и, наравно, својим црногорским прецима који су били одани Србији и Русији колико и Црној Гори.

 

«На зли пут без повратка режим је кренуо 2006. кад је забранио да 260 хиљада људи из Србије гласа на референдуму. Године 2014. увели су санкције Русији, оној истој без које не би било Црне Горе», рекао је Новица Станић.

 

 

«Превара им неће проћи. Позивница не значи ништа, Црна Гора никада неће ући у НАТО», рекао је Бошко Вукчевић из Покрета слобода народу и додао да протести против чланства у НАТО-у треба да буду настављени.

 

 

«НАТО нас је гурнуо у братоубилачки рат. Светски мафијаши и разбојници су у савез позвали локалне мафијаше и разбојнике. То је та позивница. Осим референдума све је друго окупација Црне Горе», рекао је Јанко Вучинић из Радничке партије.

 

 

Гојко Раичевић представник Анти-НАТО мреже невладиних организација преноси поздраве патриотских организација које не присуствују вечерашњем скупу. Позива на неутралност Црне Горе, и одбрану исте од «Монтенегра» и «Дукљанског цара«.

 

Председник Демократске народне партије Милан Кнежевић:

 

«Позивањем Црне Горе у Нато, настављено је бомбардовање Црне Горе. Све што крстарећим ракетама и бомбама нису успели, сада им полази за руком. Ово је само наставак агресије на нас.»

«Ми смо овде на Балкану уморни од ратова, и ми Црногорци, и Срби, и муслимани и Албанци, али бих поручио Милу, да у случају рата НАТО-а са Русијом, ми Црногорци и Срби ћемо устати и бити на правој страни као што смо увек били- са Русијом- баш као у стиховима руске химне— Так было, так есть и так будет всегда!»

«Мило Ђукановић је увео санкције Русији због неког наводног територијалног интегритета Украјине, док је на другој страни он сам признао такозвану републику Косово!
Он треба да зна да та одлука није вечна, и ми захтевамо поништење те срамне одлуке. Косово је срце Србије и Црне Горе!»

«Ђукановићу, ризикујеш грађанске сукобе у Црног Гори», рекао је Милан Кнежевић и позвао на ново окупљање «за десетак дана».

 

 

Обраћање председника ратне владе Југославије, Момира Булатовића- подсећање на жртве НАТО агресије на Србију у Црну Гору. Булатовић помиње Лазаревића који се из Хага вратио невин, кога уз све напоре нису успели да осуде за оно за шта је СР Југославија оптужена. Како је рекао, жртава је било, али ни приближно онолико колико нам је преписано- на стотине хиљада, и док су наше руке чисте, то исто не можемо рећи за НАТО који не само да има крв Црногораца и Срба на својим рукама, већ и крв невиних људи са Блиског истока и свих земаља које је Алијанса бесправно напала.

 

«Не смемо да учествујемо у сукобу Русије и НАТО. Седимо да озбиљно разговарамо са онима који другачије мисле од нас, не смемо да се пребројавамо», рекао је Момир Булатовић.

«Не можемо дозволити да Црна Гора уђе у обрачун између великих сила. Наши политичари мисле да ће их улазак у НАТО спасити од одговорности. И, знате, они су у праву. НАТО није само савез убица и већ и савез лопова.»

«Да ли је НАТО спасио Грчку економских проблема? Да ли је спречио терористичке нападе у Европи? Не.»

«Црна Гора је сада постала пион у геополитичком игри. Нема другог разлога за наш позив у НАТО осим да би се повећао притисак на Русију. Ми у томе не смемо учествовати!», поновио је Булатовић.

 

Лидер Нове српске демократије и функционер Демократског фронта Андрија Мандић је рекао да је протест одговор на позив у НАТО.

 

«Желимо да одговоримо земљама које су нам послале позивницу. Ми не желимо да будемо њихов слуга, па чак и жртва тог војног савеза. Биће још окупљања наредних дана и месеци, тражимо референдум. Нема дилеме да ће грађани на референдуму одбити позив у НАТО», рекао је Мандић.

 

Посланици Демократског Фронта и остали који подржавају скуп, заједно са председником ратне владе Југославије Момиром Булатовићем, крећу заједно са демонстрантима у протестну шетњу до Трга. Приближавају се споменику Светог Петра Цетињског.

 

На протесту је више хиљада људи, процењује се око 10 хиљада, много више од онога што јављају владини медији — пар стотина.

 

Пролазећи поред старе зграде Владе учесници протеста узвикују «Мило, лопове«.

 

Став пролазника је различит- неки подржавају неутралност, други савез са Русијом или Евроазијски Савез, али се сви слажу са једним- НЕ у НАТО- и траже референдум на коме ће сам народ одлучити да лу жели Црну Гору у НАТО.  Истичу и то да референдум не сме организовати садашња власт Црне Горе како би гласање и исход били поштени.
Демонстранти су ипак, и поред полицијске блокаде, стигли до споменика Светом Петру Цетињском и узвикују: «Русија! Русија!»

 

 

Чује се «Каљинка». На претходном протесту демонстранти су певали «Каћушу».

 

 

Андрија Мандић, ексклузивно за Њуз фронт:

 

«Протест против чланства у НАТО-у и антирежимски протест ДФ-а биће одвојени.»

 

 

Потестни скуп се завршио без инцидената читањем извода из тестамента Светог Петра Цетињског. Наш репортер Војислав Мистовић јавља да по речима организатора, ово неће бити последњи овакав скуп и да ће се протести наставити.

 

Уз осмех, Мистовић коментарише:

 

«Учесници протеста ме већ знају као репортера кримске агенције Њуз Фронт. Прилазе да се поздраве са мном.»

 

 

На протесту против НАТО-а је било око 10 000 људи.

 

 

 

 

 

Тагови: