11 децембар 1950, Кијев – 22 јула 2007, Москва

На јучерашњи дан је обележена 65-годишњица од рођења аниматора Александра Татарског. Дебитантски филм овог редитеља — «Врана од пластелина» – је добио више од два туцета награда. «Друга страна месеца» је проглашен за најбољи анимирани филм 1984 године на фестивалу у Лондону. Култан је постао «Лаку ноћ, децо». Цртани филм «Падао је прошлогодишњи снег» је, након приказивања у биоскопима, често цитиран.

Tatars

У његовим филмовима нема сентименталности и дирљивих карактера. Лепа анимација Алекандра Татарског је као упакована бомбона и делује потпуно другачије од осталих филмова.

«Карактер мора да буде карактер. Битно је да вам се допадне карактер, а не велике ватрене очи»- каже режисер Валентин Телегин.

Упркос свим дигиталним иновацијама, техника глинене анимације се није променила. Не можете направити текстуру користећи рачунар. Како је говорио уметник, отисци прстију су обавезни.

Године 1988, Татарски је створио први приватни Студио за анимацију- чувени «Пилот». Увек је говорио: «Ми не стварамо филмове, стварамо људе.» Кроз овај студио су прошли скоро сви који су на било који начин укључени у анимацији у Москви.

«Саша је био човек притиска, човек-олуја, човек-пролеће, генератор идеја, који је сасвим лако ступао у контакт са свима, причао је вицеве, много упоредне историје. Али оно што се односило на професију, увек је третирао веома озбиљно», каже Валентин Телегин.

Татарски се често говорио да се просечни цртани ствара 9 месеци — упоредио је то са трудноћом. Сам је одувек био велико дете.

«Детињство је најбоље доба живота. Током година се све лоше се заборавља. Добро се, напротив, преувеличава. Није било тако добро, мислим, али се с годинама чини да изгледа да је било супер», говорио је он.

Kata Bucik

Тагови: