У години у којој је Унеско Михајла Идворског Пупина прогласио за научника који је својим делом обележио минули век телекомуникација, 15. децембра у Дому руске дијаспоре „Александар Солжењицин“ у Москви, биће отворена једномесечна изложба посвећена стваралаштву овог српског великана.

 

82242_vest_tesla

Тај значајан догађај биће под покровитељством председника Томислава Николића, као и најављено подизање споменика Пупину и Тесли у Москви наредне године, каже за «Политику» Александар Влајковић, извршни председник Одбора за обележавање Пупинових јубилеја.

 

Он наводи да је Пупин недовољно познат у Русији, где много више значи име Николе Тесле. Зато су на изложби посвећеној Пупину подсетили и на Теслу, чију 160. годишњицу рођења обележавамо наредне године.

 

Чланови Организационог одбора ће се срести и са руководством московског Универзитета „Ломоносов” (МГУ). Понудиће им да наредне године, када се обележава 160. година од рођења Николе Тесле, на МГУ буду постављене бисте или споменици Тесле и Пупина, као израз пријатељства два народа и признања двојици научника који су задужили цео свет, па и руски народ, открива наш саговорник.

 

Истичући подршку руског амбасадора Александра Чепурина у организацији изложбе, Влајковић већ најављује нови подухват – иницијативу да кућа у којој су боравили Милева и Алберт Ајнштајн постане музеј. Наиме, већ 18. децембра у Ректорату Београдског универзитета одржаће се Свечана академија поводом 140 година од рођења Милеве Ајнштајн Марић, под покровитељством председника Народне скупштине Маје Гојковић.

 

Политика

Тагови: ; ; ;