Велика Британиjа би ускоро могла да покрене воjну акциjу у Либиjи, услед забринутости да би џихадисти Исламске државе могли да употребе своjа нова упоришта у тоj земљи, односно дуж њене обале Средоземног мора, како би вршила нападе на Eвропу, пише данас британски «Tелеграф».

 

1386245041_super_etendard

 

Tаj лист, позиваjући се на извор из британске владе, наводи да званичнике форин Oфиса и Mинистарства одбране «изузетно брине» брзо напредовање Исламске државе и других екстремистичких група у Либиjи и да разматраjу план за интервенциjу у тоj земљи.

 

Извор из владе наводи да су министри надомак усваjања плана за слање воjне подршке европским савезницима у циљу да се порази ИС у Либиjи.

 

Према писању РИА Новости ИГИЛ је, искористивши политичку кризу у земљи, успео да повећа број бораца са 200 на 5000 у Сирту. Припадници терористичке групе «исламска држава», ојачавају своје присуство у Либији стварајући војну базу у граду Сирте.

 

Западне обавештајне службе верују да ће побуњеници искористити Сирт као резервну опцију уколико буду истиснути из Сирије и Ирака. А главни циљ ИГИЛ је напад на Италију, рекао је шеф војне обавештајне службе у Либији Шукри Исмаил.

До пораста тероризма у Либији је дошло после свргавања Моамера Гадафија уз помоћ авијације НАТО-а, што је довело до сукоба између различитих политичких група.

Тагови: ; ; ; ;