Предлози представника ЕУ у РФ Вигаудаса Ушацкаса Русији да Украјини отпише део дуга у ситуацији када се Москви одбија укидање противзаконито уведених санкција, због тога што Кијев не испуњава Минске споразуме, звуче врло забавно, рекла је представница МСП РФ, на својој Facebook страници.

 

KMO_147315_00281_1_t218_124958

 

“Током последњих неколико дана специјални изасланик Европске уније у РФ изнео је низ оригиналних али и неколико контрадикторних изјава. Прво је предложио да Русија поступи пријатељски и отпише 20% дуга Украјини, а већ наредног дана изјавио да укидање санкција Русији неће бити: „Не треба очекивати новогодишње поклоне“, пренела је агенција Тасс речи Марије Захарове, представнице руског дипломатског ресора.

 

„Испада забавно: свој новац који је позајмила Украјини, Русија треба пријатељски да поклони, а на „поклон“, у виду укидања противзаконитих санкција, у ствари, због тога што Кијев не спроводи Минске споразуме, не може да рачуна“, рекла је она и додала да се Кијеву «новогодишњи поклони» шаљу целе године и то у виду милионских транши.

 

Као што видимо нема много смисла, вероватно не поклањају од срца, закључила је Захарова.

 

Међутим Италија Италија је тражила од ЕУ да се о питању продужења антируских санкција разговара на заседању министара иностраних послова свих 28 земаља Уније. На тај начин је блокирано аутоматско продужење рока трајања санкција, који истиче 31. децембра. Индивидуални немачки пољопривредници верују да је време да се размотри однос ЕУ према руским санкцијама. А Француски парламент је представио резолуцију о укидању санкција против Русије.

 

Министар иностраних послова Русије Сергеј Лавров је поводом тога изјавио да су Сједињене Америчке Државе приморале Европску унију да уведе санкције против Русије, а сад представници САД траже од земаља чланица ЕУ продужење санкција према Русији.

 

Председник Државне Думе РФ Сергеј Наришкин је такође рекао да поред већ постојећих, предвиђа нове санкције Запада према Русији.

 

Тагови: ; ; ;