Заменик главнокомандујућег корпусом Министарства одбране ДНР, Едвард Басурин, саопштио је новинарима да су обавештајци ДНР регистровали размештања нових снага армије Украјине на линији раздвајања.

 

eduard-basurin-provokacii-kieva

 

Обавештајна служба ДНР је регистровала 77 јединица војне технике армије Украјине, укључујући тешку артиљерију, каже Басурин, објашњавајући да је реч о линији разграничења, те да се одређена артиљерија практично креће ка првим линијама фронта.

 

Реч је 22 тенка, 27 хаубица „Мста-Б“ и Д-30, четири ракетна система Град и 23 аутомобила са минобацачима, каже Басурин.

 

Такође Басурин је навео да Украјинска војска поново гранатира градове Доњецке народне републике.

 

«Народна војска ДНР је за протекла 24 часа забележила 12 случајева кршења прекида ватре од стране кијевских снага», — саопштио је данас потрапол Министарства одбране Доњецке народне републике Едуард Басурин.

 

Подсећамо, мисија ОЕБС-а је саопштила да је део наоружања које је било склоњено нестало из магацина предвиђених за складиште.

Русиjа jе у УН изразила забринутост због пораста тензиjа у Донбасу током протеклог месеца и повећаног присуства украjинских снага у том региону, изjавио jе стални представник Руске федерациjе при Уjедињеним нациjама Виталиj Чуркин.

 

Oн jе навео да оружане снаге Украjине настављаjу да повећаваjу присуство своjих снага у региону, „чак и не скриваjући премештање тешке технике“.

 

„Појачавање борбених дејстава је веома видно последњих дана, а посебно после посете Бајдена. Вероватно је нешто велико обећао, или боље речено слагао Украјинце и они се спремају да крену да освоје Донбас или што је потпуно ван сваке памети, да крену на Крим, а сакупили су сасвим солидну војну силу, у смислу технике и људи на том правцу.“ – објаснио је у интервју српски добровољац у Новорусији Дејан Берић.

 

Поједини руски аналитичари попут Александра Дугина, најављују могућност напада Украјине на Донбас у првим данима пролећа и истичу да је распламсавање сиријског конфликта уско везано за конфликт у Украјини.

 

Агенције / Њуз Фронт

 

 

Тагови: ; ; ;