Стране тајне службе у Србији раде, између осталог, на сецесији дијела земље, отимању пољопривредног земљишта, а највише шпијунирају Хрвати и Турци, при чему хрватски шпијуни трагају за Србима са хрватске тајне оптужнице, како би их послали у Хаг — пишу «Вечерње новости».

 

068174

 

Лист наводи да хрватски шпијуни по Србији трагају за Србима са тајне оптужнице, које је званични Загреб оптужио за ратне злочине, а њихов циљ је да их, прије или касније, пошљау у Хашки трибунал, а активни су и у привредној шпијунажи.

 

«Новости» истичу да у Србији данас дјелује 55 обавјештајних агенција из 40 земаља, а према званичним подацима српских безбједњака, најактивнији су шпијуни 10 страних тајних служби, а најутицајнији су из америчке ЦИА, њемачког БНД, руског ФСБ, али су најагресивнији агенти хрватске СОА, послије којих слиједе шпијуни из Турске, Ирана, али и са Косова.

 

Аналитичар Томислав Кресовић наводи да је турска тајна служба у посљедње вријеме више него активна и да има за циљ да оствари политичке планове званичног Истанбула да се у један османлијски систем на Балкану увежу Рашка област /Санџак/, БиХ, Косово и Македонија.

 

«Тај процес се координише из два обавјештајна центра — у Бечу и у Новом Пазару, а изводи се у садејству са агентурама арапских земаља и Албаније», каже Кресовић.

 

Он наводи да амерички и британски агенти посебно мотре на оне који су наклоњени Русији и Њемачкој, јер САД и Британија у овом тренутку губе битку против ширења интереса Москве и Берлина на простору Србије.

 

«Да би се ослабила веза Србије и Русије, стране агентуре синхронизовано делују на рушењу угледа и статуса Српске православне цркве у самој Србији, Црној Гори, на Космету и у Хрватској», каже Кресовић.

 

Српски контраобавјештајци тврде да су страни шпијуни, преко својих сарадника, високо позиционирани у привредним компанијама, многим невладиним организацијама, чак у српској тајној полицији.

 

Бивши начелник српске Службе безбједности Зоран Мијатовић рекао је да је британска служба МИ-6 користила једног агента српске тајне службе БИА да лажно свједочи у Хашком трибуналу против многих угледних Срба.

 

«Стране шпијунске агенције бавиле су се сарадњом са највишим руководством бивше /албанске/ ОВК, али и финансирањем неких наших странака», додао је Мијатовић.

 

Саговорници листа наводе да је америчка ЦИА овластила турску агентуру да активно дјелује на простору Србије, а посебно у Рашкој области, гдје се бави политичком пропагандом, ширењем исламизма…

 

Вечерње новости / РТРС

Тагови: ; ; ; ; ;