Хиљаде демонстраната, углавном шиита, протестовали су данас у центру Багдада тражећи повлачење турских војника са севера Ирака.

 

«паљење турске заставе ирак

Ирачке снаге су саопштиле да је прошле недеље Турска распоредила војнике и тенкове у војну базу на северу Ирака, без дозволе званичног Багдада, јавили су локални медији.

Ирачани су на протесту узвикивали пароле против Турске, исцепали велики пано са карикатуром турског председника Реџепа Ердогана и запалили турску заставу.

Анкара тврди да је послала своје снаге како би заштитила своје официре који обучавају припаднике курдске самоодбране који се боре против Исламске државе али је Багдад више пута тражио њихово хитно повлачење и тим поводом се обратио Савјету безбедности УН.

Групе у оквиру снага Народне мобилизације, које углавном чине шиитске милиције, позвале су на протесте због присуства турске војске у Ираку.

Као вођа војне бригаде, нисам у потпуности задовољан одлукама владе и ми смо овде да кажемо да је стрпљење Ирака истекло» – изјавио је Али Рубаије, командант јединице стациониране западно од Багдада.

Он је додао да је премијер Ирака Хајдер ел Абади «требало да на самом почетку одлучно удари шаком о сто“, а не да чини уступке Масуду Барзанију, лидеру ирачког аутономног курдског региона, као и другим политичким и војним вођама у Ираку.

Тагови: