У време постојања НАТО и Варшавског пакта чланом НАТО је било просто немогуће постати.Статут је предвићао да онај ко жели да постане члан не може да има унутрашње сукобе у земљи нити да има територијалних претензија.И то се за сво време није мењало.

Покрет „Слобода народу“ протестном шетњом послао поруку режиму, опозицији, НАТО пакту и Русији

Данас се све променило.Сад алијанса насилно уводи нове чланове.Више се не поставља питање поштовања статута.Вашингтон се руководи искључиво принципом целисходности.

Свеж пример томе је Црна Гора.То је земља која није члан ЕУ, не располаже ни економским ни војним потенцијалима.Њу ће НАТО морати да финансира, а осим тога народ је категорички против приступања алијанси.Поставља се питање шта ће им таква држава?

Да би се одговорило на ово питање неопходно је пратити трансформацију НАТО од распада СССР и Варшавског пакта.Након тих догађаја НАТО је почео да се шири на земље бившег социјалистичког блока и СССР или како то американци кажу земље плебејаца.Због тога се НАТО дели на две категорије земаља, прва и друга.

Земље као што су Бугарска,Румунија,Естонија,Летонија,Литванија,земље плебејца чија безбедност не занима Брисел.У случају рата например Русије са Летонијом НАТО неће ући у рат.

После распада СССР они су у алијансу примили источноевропске земље са само једним циљем приближити се руским границама, и смањити време летења њихових пројектила према руским стратешким објектима.

И шта сад забрињава НАТО, зашто им требају Црна Гора,Грузија и остале трећеразредне земље.Одговор је да је Русија у задњих годину дана показала своју војну моч,почевши од војних вежби све до удара у Сирији.Удари крстарећим ракетама с мора и из ваздуха показали смо да имамо и не нуклеарне силе одвраћања.

Како се НАТО приближавао нашим границама, било је неопходно изменити неке војне доктрине.Између осталог и могућност да у случају напада превентивно ударимо по непријатељу.И то представља опасност.

Одмах након амандмана наше војне доктрине Брисел је почео да у земљама плебејаца гомила војну технику како би се оне прве нашле на удару.Пољска је чак сама понудила да се на њеној територији инсталира нуклеарно оружје које би прво било на мети наших бојевих глава.

Важно је напоменути да су тенкови,пешадијска борбена возила, и друга оклопна возила премештена иза прве линије на пример у Немачку.Тако су прве земље алијансе а друге им служе као бомбаши самоубице.Из тог разлога увођење Црне Горе супротно вољи већине само ће довести до тога да се она прва нађе на удару наших бојевих глава, следећа је Грузија а радови су почели и са Азербејџаном.

Разумеју ли лидери земаља плебејаца да њихов народ постаје бомбаш самоубица у случају рата?Да разумеју.Али они су примили 30 сребрењака за издају.Њима је НАТО гарантовао да ће у случају напада лидери бити евакуисани, а судбина народа мало кога интересује.

Напомињем да је и Садам Хусеин имао гаранцију Вашингтона за своју безбедност.Међутим није могао ни да изговори реч а нашао се у петљи.

Тагови: