У оквиру поглавља 30 у преговорима о приступању Европској унији, кључно ће бити регулисање производа са генетски модификованим организмима, подсећа Савет за пољопривреду Српског покрета Двери.

 

ne-gmo-srbija

 

Америчка Агенција за храну и лекове FDA (Food and Drug Agency) прихватила је ГМО као нешто природно и безбедно, принципом супстанцијалне једнакости (Substantial equivalence) што је регулатива којом је обезбеђено стављање ГМО на листу безбедне хране. Ова регулатива, компаније које се баве производњом и прометом ГМО семена, не обавезује да врше етикетирање производа, која у себи садржи ГМО организме.

 

Све чланице ЕУ дозвољавају промет робе која садржи ГМО, али произвођачи морају на производу то и да назначе. Ипак, увоз и пласман ових производа свуда је дозвољен.

 

Србија је 2009. донела Закон који забрањује производњу и промет ГМО.

 

Српски покрет Двери, једини је, од сви политичких организација у Србији, предао Декларацију о нетолератности на промет и дистрибуцију ГМО и то републичкој и покрајинској Скупштини, као и већини локалних скупштина на територији Републике Србије.

 

Дакле, овде се поново ради о лажима и обманама, као и са продајом земље странцима. ЛСВ се противи продаји земље странцима, а залаже се за европске интеграције. Влада Србије жели у ЕУ, а важећи закон забрањује промет и дистрибуцију ГМО. Све је у потпуној супротности.

 

И поново позивамо и републичку и покрајинску Владу, нека се одлуче, или су за ГМО или ЕУ, или су против продаје ораница странцима или су за ЕУ, јер једно искључује друго.

 

Позивамо их да престану да обмањују јавност и грађане Србије, јер је и премијер изјавио да Србија пре 2023. неће ући у ЕУ.

 

Српски покрет Двери у својим смерницама за пољопривреду, залагаће се за производњу довољног обима здраве домаће хране, засноване на сортименту домаћих хибрида и очуваних сорти семена.

 

Како ће производња здраве хране, бити један од највећих изазова 21. века, Српски покрет Двери сматра, да Србија треба да остане препозната на мапи Европе и света као земља, произвођач, здраве органске хране. Таквом стратегијом у пољопривреди допринећемо не само очувању здравља сопственог становништва, већ очувању и стабилности, привреде и земље уопште. И никада нећемо дозволити промет и дистрибуцију ГМО.

 

Међутим Србија, БиХ и Белорусија су једине земље Европе која нису чланице Светске трговинске организације, а основни разлог је што одбија да усвоји нови закон о ГМО, док Руска Федерација је једина земља која је приступила Светској трговинској организацији, али је и увела забрану увоза и промета ГМО и производа од ГМО.

 

Председник Русије Владимир Путин је током обраћања посланицима Федералне скупштине своје земље  рекао да Русија може да постане највећи светски снабдевач здраве хране. И док руски председник Путин поручује Турској да се вара ако мисли да ће се провући само са санкцијама на увоз парадајза многи верују да Србија може да профитира на новонасталом економском сукобу.

 

Висока представница EУ за спољну политику федерика Mогерини изjавила jе данас пред почетак састанка Oдбора за спољне послове Eвропског савета да ће шефови дипломатиjа EУ позвати на отварање првих поглавља у преговорима са Србиjом и Турском. А Србија је апсолутно спремна за отварање поглавља у преговорима са Европском унијом, оценио је премијер Александар Вучић.

Тагови: ; ; ; ;