Немачка индустрија је јасно против продужетка антируских санкција, јер има велике губитке због уведених ограничења, пише немачки лист.

 

eu x russia

Русија је за Немачку један од највећих извозних партнера у индустријском сектору и штета од антируских санкција болно удара по њима: само за девет месеци ове године извоз је смањен за 27 одсто и Немачка је изгубила 3,58 милијарди евра, изјавио је шеф асоцијације немачких индустријалаца VDMA Тило Бротман листу „Дојче виршафтс нахрихтен“.

Санкције ЕУ против Русије у децембру би могле бити аутоматски продужене и немачка предузећа се категорички залажу против даљег дејства ограничавајућих мера.

„За годину дана Немачка би могла извести у Русију производе у вредности од укупно 5 милијарди евра, скоро 3 милијарде мање него пре две године“, наводи лист речи Бротмана. Шеф асоцијације индустријских предузећа је уверен да ће се у случају продужетка санкција пад немачке економије наставити.

Односи између Русије и Запада су се погоршали због ситуације у Украјини. Санкције, које су крајем јула прошле године ЕУ и САД увеле неким лицима и руским компанијама, прошириле су се на целу руску економију.

У августу 2014. године, Москва је увела једногодишњи забрану увоза одређених прехрамбених производа из земаља које су увеле санкције Русији. Ембарго је продужен за још годину дана.

Тагови: ; ; ;