Турски председник Реџеп Тајип Ердоган рекао је данас да Анкара не жели сукобе у односима са Русијом, јавила је телевизија „ХаберТурк“.

 

KMO_085445_02155_1_t218_223157

 

«Што се тиче Турске, ми не желимо сукобе. Желимо да наставимо да развијамо стратешке односе са Русијом на исти начин. Ми их успешно развијамо у последњих 10 до 11 година и желимо да то наставимо» – рекао је Ердоган.

 

Ердоган је рекао да не разуме изјаве неких аналитичара да је ситуација у вези са турским обарањем руског авиона „Су-24″ вештачки припремљена замка за две земље.

 

Турски лидер поново је инсистирао да се инцидент догодио када је неидентификовани авион нарушио ваздушни простор његове земље и није одговорио на упозорења.

 

«У тој ситуацији наши пилоти су испунили своје дужности» – рекао је он.

 

Ердоган је додао да се инцидент догодио због грешке пилота који није одговорио на упозорења и није их чуо, преноси ТАСС.

 

Ердоган је истакао да стратешки односи Турске и Русије не треба да трпе због тог инцидента.

 

«Желио бих да ускоро све поправимо» – рекао је Ердоган, додајући да две стране треба да превазиђу проблем дипломатским средствима и покажу намеру да обнове везе.

 

Oдноси Русиjе и Tурске су запали у наjгору кризу од Хладног рата. Турска је крајем новембра оборила руски борбени авион Су-24 у Сирији.

 

(Срна)

Тагови: ;