Република Србија данас је у Бриселу званично наставила са вођењем преговора око уласка у ЕУ. Први на дневном реду су разговори о нормализацији односа са тзв. институцијама самоуправе у Приштини у оквиру поглавља 35, након чега долази на дневни ред питање финансијске контроле у оквиру поглавља 32.

 

1457581_656683531048850_1412959550_n

 

Суштински циљ наведених преговора са ЕУ је да Република Србија у оквиру преговарачког процеса изврши и коначно (формално) признање независности тзв. Косова.

 

У оквиру поглавља 35 ЕУ ће пред нашу државу поставити захтев да са привременим институцијама самоуправе у Приштини потпише правно обавезујући споразум о пуној нормализацији односа чиме би се наша држава у потпуности одрекла свог суверенитета на подручју јужне српске покрајине, а тиме уједно поручила и да за њу Резолуција 1244 СБ УН више не представља правно обавезујући документ.

 

Штавише, ЕУ ће у оквиру преговора на основу наведеног поглавља инсистирати да Република Србија изврши измене свог Устава са циљем коначног избацивања КиМ не само из његове преамбуле већ и из оперативног дела који представља последњи ефективни браник очувања српске државности на подручју Косова и Метохије. Ако узмемо у обзир чињеницу да су скоро све државе чланице ЕУ биле приморане да током приступних преговора измене свој државни Устав онда је само питање времена када ће се такав захтев поставити и пред нашу државу.

 

Тиме не само да би се урушио углед Републике Србије у међународној заједници већ би се на одређени начин послала и негативна порука нашим искреним савезницима у борби за очување територијалног интегритета над КиМ, пре свега Руској Федерацији, да нам је преча ултимативна и уцењивачка политика ЕУ од руске подршке, чиме би се озбиљно угрозили међудржавни односи наше две пријатељске и братске земље. Српски сабор Заветници позива државни врх Републике Србије да у потпуности одустане од преговора са ЕУ и спречи даље урушавање суверенитета српске државе.

 

Захтевамо од српских власти да у односу према ЕУ строго примењују државни Устав и спрече сваки насилни покушај прекрајања националних граница јер сматрамо да је суверенитет нешто о чему се не преговара.

 

Председник Српског Сабора Заветници Стефан Стаменковски за Њуз-Фронт

Тагови: ; ; ; ;