Одлука о прикључењу Црне Горе НАТО-у биће донета у Скупштини, а не на референдуму, поручио је данас премијер ове земље Мило Ђукановић.

 

1100678635

 

Он је, одговарајући на питања посланика, рекао да Устав Црне Горе не прописује организовање референдума о уласку у НАТО, те да парламент апсолутно има мандат да донесе одлуку о овом питању.

 

Посланица опозиционог Демократског фронта Јелисава Калезић је премијера питала да ли ће предложити референдум на коме би се грађани изјаснили о приступању НАТО-у, а он јој је одговорио да прикључењем НАТО-у «Црна Гора не губи суверенитет нити губи права».

 

Питање приступања међународним организацијама је, подсећа премијер, у надлежности је Скупштине која репрезентује вољу грађана.

 

«Скоро две трећине посланика подржава улазак у Северноатлантски савез. Верујем да ће у новом сазиву Скупштине та подршка бити још израженија», додао је председник владе.

 

Ђукановић је подсетио да су од свих чланица НАТО-а, само Словенија и Мађарска организовале референдум на којима је донета одлука о уласку у тај савез.

 

«Словенија је интересантна јер је расписала референдум за улазак у ЕУ и НАТО, а Мађарској је то била уставна обавеза. Имајући политичку праксу у осталим државама, не постоји правна обавеза за организовање референдума за улазак у Алијансу», рекао је он.

 

Ово питање, сматра Ђукановић, потенцирају и политизују они који из разних разлога желе да сакрију свој став пред домаћом и страном јавношћу.

 

Он верује да ће се о НАТО-у детаљно разговарати у сусрет парламентарним изборима «јер ћемо на њима имати и одговор на ово питање».

 

«Уверен сам да као одговорни политички људи треба да преузмемо одговорност за одлуке које доносимо. Није случајно што је надлежност за ову одлуку дата парламенту. Не ценим довољно људе који желе да се баве политиком, а када се доносе важне одлуке желе да се заклоне иза референдумске одлуке», поручио је Ђукановић, пренели су подгорички медији.

 

Тагови: ;