«Руски Председник Владимир Путин је почео снабдевање Крима електричном енергијом преко другог у низу крака енергетског моста из региона Краснодарск», јављају РИА Новости.

«Крећемо», рекао је Путин.

233267_struja-nevreme-ap_orig_1000x0

Два електрична стуба преко којих се електрична енергија испоручује на Крим из херсонске регије у Украини су оштећена у ноћи 22 новембра. Због тога је полуострво снабдевано са само 35-40% електричне енергије. Сада се Крим снабдева са додатних 1000 МВ.

На Криму и Севастопољу је уведено ванредно стање и распоред искључења струје. Присталице енергетске блокаде нису дозволиле сервисерима да поправе квар.

Другог децембра је Путин стигао на Крим и наредио почетак снабдевања електричном енергијом преко првог енергетског моста капацитета до 260МВ, из региона Краснодарск кроз Керчански мореуз.

Још 740 МВ је пуштено преко друге линије енергетског моста, што значајно смањује дефицит електричне енергије на Криму. Раније је било планирано да крак буде завршен до 20 децембра али је 9 децембра, на састанку Путина са Министром енергетике Владе Александром Новаком, речено да ће мост бити пуштен у рад до 15 децембра.

Kata Bucik

Тагови: ; ;