Удружење народне уметности и занатства Санкт Петербурга и Лењинградске регије «НВО Дворана заната» организовало је фестивал руско-српског занатства «Новогодняя ярмарка» (Новогодишњи сајам) који ће бити одржан у периоду од 15. децембра до 9. јануара у Београду, у галерији «Прогрес».

 

чепурин шајкача

Програм изложбе чине дела декоративне и примењене уметности народног стваралаштва и заната из Русије, као и дела декоративне и примењене уметности народног стваралаштва старих и уметничких заната и домаће радиности Србије.

Амбасадор Русије у Србији Александар Чепурин присуствовао је свечаном отварању фестивала и том приликом се обратио окупљеним званицама.
«Дела народног заната су и уметничка дела и овде можете наћи ствари које имају не само естетски него и практичан значај»- изјавио је Чепурин.

Већина људи који посете Русију тамо купи неки сувенир ручне израде, као што је чувена матриошка (у Србији познатија као бабушка). У прошлости су такве рукотворине махом израђивали вешти сеоски столари. Они су се служили традиционалном руском техником осликавања дрва која се назива хохлома, а управо тај народни занат је акценат овогодишњег фестивала у Београду.

Руси су вековима користили лепо изрезбарене и осликане дрвене посуде, тањире, шоље и остали прибор за јело. На њима су обично биле насликане биљке и животиње.

Ово је већ седми фестивал народних заната Русије који се одржава у Србији, са циљем да се српски народ ближе упозна са богатством руских уметничких вештина, који се ове године спаја са старим уметничким занатама Србије. Фестивал који се претворио у традицију понавља се из године у годину и ојачава српско-руске културне везе, као и осећај јединства наших словенских и православних корена.