Италијанска влада је донела одлуку да блокира луку Бари због истраживања која су показала да оружје за терористичке нападе џихадиста, као и особе које на неки начин помажу организовање тих напада, управо преко те луке доспевају у градове у којима терористи немилосрдно убијају на десетине недужних људи.

Како преноси портал Corriere.it, на састанку надлежних званичника утврђено је да сумњива лица и оружје за терористичке нападе стижу из правца Црне Горе и Албаније.

20151214214114_342368

Управо је зато лука Бари окарактерисана као „капија за нападе џихадиста“ јер је током бројних истрага утврђено да преко ње стижу ратници и оружје. Због тога је та лука постала веома ризична не само за Италију, већ и за цели свет, па је донесена одлука да се блокира и да се пошаљу јаке полицијске и војне снаге како би био спречен транспорт оружја и пристизање нових бораца. Такође, утврђено је и да су неки од починилаца недавних терористичких напада у Паризу, када је страдало око 130 људи, испловили из те луке.

«Циљ је да се обезбеде темељне провере у луци коју је, како су досадашње истраге показале, тешко пратити. Проблем је велики број бродова за које очигледно нема довољно трајеката», преносе италијански медији.

Током појачаних контрола, италијански безбедносни органи су пресрели више пловила из правца Црне Горе и Албаније на којима су била сумњива лица. Због опасности да би та лица могла бити присталице Исламске државе, која широм света спроводи најбруталније смртоносне походе, италијанске власти им нису дозволиле да уђу на њихову територију, већ су, пошто није било основа за привођење, враћани у земље из којих су дошли.

Како преносе италијански медији, из правца Црне Горе и Албаније је у неколико наврата стизало и оружје које је, како се сумња, било намењено терористима, које су италијански цариници и полицајци запленили.

Поменути италијански портал преноси да су се спекулације о појачаном обезбеђењу у луци Бари појавиле пре неколико дана, а потом је потврђено да су ту одлуку донели Министар унутрашњих послова Ангелино Алфано и министар одбране Роберто Пиноти.

«Појачање у луци Бари је већ стигло. Тамо је распоређено 30 војника и 10 агената из мобилног одреда полиције. То су само први кораци које је Влада предузела у борби против тероризма», пише Corriere.it.

Осим тога, наведено је и да је италијанска влада планирала да луку Бари опколи кордоном безбедносних служби.

За Италију је најризичнији правац према Балкану јер је, како пишу тамошњи медији, управо та рута позната по шверцу оружја, дроге и људи. Управо зато је већина расположивих одбрамбених снага Италије усмерена ка Балканском полуострву. Тамошњи истражитељи нису успели да утврде да ли оружје и ратници стижу из Црне Горе или из Албаније јер је рута којом пристижу иста.

Као доказ да је лука Бари сигурна дестинација ратника Исламске државе тамошњи званичници навели су да су 1 и 5 августа преко ње прошли Абдеслам Салах и Ахмет Дахмани. Салах је осумњичен за масакр у Паризу, а Дахмани је крајем новембра ухапшен због сумње да је учествовао у одређивању циљева током напада у главном граду Француске.

Италијански државни органи упутили су појачање и на аеродроме, где се такође врше строге контроле путника и робе. Према писању портала Corriere.it, у луку Бари и на италијанске аеродроме је послато додатних 120 припадника безбедносних служби.

Црну Гору прогласили ризичном

Црна Гора је у анализама италијанског Министарства иностраних послова означена као земља у коју није безбедно путовати због могућих терористичких напада. До сада је званично обелодањено да се неколико држављана Црне Горе прикључило џихадистима, а неки од њих су у међувремену настрадали на ратиштима на којима се боре џихадисти.

Kata Bucik

Тагови: ; ; ;