Врховна Рада Украине је у децембру прошле године изменила два закона, напуштајући статус неутралне државе. Недавно је одобрила војну доктрину, којом се предвиђа наставак политике придруживања НАТО-у.

КИЈЕВ 15 децембар — РИА Новости. «НАТО може позвати Украјину на НАТО самит у Варшави у јулу 2016 године», рекао је у уторак у Кијеву директор Центра за информисање и документацију НАТО-а у Украјини Наталија Немилевскаја.

4e1bbcd8-d28b-a7cc

«Бићемо у јулу 2016 на самиту НАТО-а. Морамо да смислимо како да укључимо Украину у процес и шта је то што можемо понудити на самиту. Имамо доста проблема пре свега како да променимо наше односе (Украина — НАТО — Ед) и како се носити са друштвом које више не види НАТО као агресора и непријатеља», наводи њене речи УНИАН.

Врховна Рада Украине је у децембру прошле године променила два закона, напуштајући тако статус неутралне државе. Недавно одобрена војна доктрина предвиђа наставак курса ка уласку у НАТО. Украина мора до 2020 године да обезбеди потпуну компатибилност својих оружаних снага са снагама земаља чланица НАТО-а. Међутим, стручњаци верују да се Украина неће квалификовати за чланство у НАТО у наредних 20 година.

Да подсетимо, Председник Украине Петар Порошенко је рекао да ће земља одржати референдум о чланству у НАТО за седам година. Подношење захтева за чланство у НАТО је немогуће без референдума.

НАТО савезници су, на самиту у Букурешту 2008 године, обећали да ће Грузија и Украина у будућности да се придруже Северној алијанси.

Kata Bucik

Тагови: ; ;