Руски Председник Владимир Путин је назвао посету белоруског колеге Александра Лукашенка Москви важном, с обзиром на актуелне проблеме. Руски лидер је напоменуо да је до посете дошло након избора.

«Веома ми је драго да Вас видим у Москви. Као што смо се договорили, након избора сте позвани да дођете у прву посету руској престоници, што је природно, јер је ниво политичких односа и обим економске сарадње између две земље у великој мери постигнут захваљујући Вашим напорима. Ујединили смо наше способности у решавању социјалних питања у Белорусији и Русији. Све ово указује на то да имамо о чему да разговарамо», рекао је Путин на састанку са Председником Белорусије.

0,,17987500_303,00

Он је такође истакао значај Лукашенкове посете Русији, која је одржана упркос тешкоћама.

«Ми се често сусрећемо, али смо прижељкивали званичну посету. Веома нам је драго да је до ње, и поред свих тренутних проблема, дошло и да имамо прилику да разговорамо о низу тема у вези руско-белоруских односа», додао је руски Председник.

Као што је на почетку свог говора рекао Председник Белорусије, двојица лидера су постигла споразум у Уфи да ће на састанку бити разговора о свим питањима «која захтевају решење».

«Срели смо се овде у Кремљу због проблема које треба да решимо. Ми ћемо о њима да расправљамо и да донесемо одлуке. Знамо шта је неопходно Русији и шта Русија жели од Белорусије. Сигуран сам да и Русија апсолутно зна шта треба Белорусији од Русије. Мислим да ће решење ових проблема зближити наше народе. Спремни смо да кратко и јасно разговарамо о проблемима и да решимо сва која су тренутно пред нама», рекао је Лукашенко.

Kata Bucik

Тагови: ; ;