Наше држављане у Украјини задржавају у „собама за Србе“ због сумње да су дошли да се боре на страни Русије. С друге стране у Србији живи 8000 Украјинаца и свакодневно долазе нови који се с правом не суочавају ни са најмањим непријатностима.

 

ukrajinska-milicija-ria-1-563x340

 

Иако је Украјина у мају донела тајни акт по којем се хапсе сви српско држављани који кроче у ту земљу, Србија о томе и даље ћути и засад не планира да узврати истом мером.

 

Украјинске власти су грађане Србије изједначиле сa «терористима и сепаратистима који нарушавају уставни поредак Украјине у такозваној Доњецкој републици«.

 

Они приводе Србе чим кроче у ту земљу због сумње да су дошли да се боре на страни Русије, а наше министарство спољних послова (МСП) садa размишља како да узврати на овакву одлуку, а да притом не дође до дипломатског скандала.

 

„У Украјини чак постоје и «собе за Србе» где се наши држављани приводе и задржавају док их не депортују из земље. С друге стране у Србији живи око 8.000 Украјинаца, а свакодневно људи из Украјине долазе у посету нашој држави и с правом се не суочавају ни сa најмањим непријатностима, а камоли с хапшењем и тротуром коју Срби доживљавају на украјинској територији», наводи анонимни извор из МСП.

 

Да је у Украјини на снази акт по којем се хапсе Срби уверио се и Београђанин Тома Миладиновић који је приведен у тој земљи због сумње да је терориста. Његове тврдње да је дошао због склапања посла нису му помогле и задржан је на аеродрому у Одеси, а потом је депортован из земље.

 

«При пасошкој контроли на аеродрому у Одеси издвојен сам из колоне и одведен у посебну канцеларију. Практично сам ухапшен, а у тој просторији ми се придружио војник украјинске армије који ми није допуштао да се крећем. Саопштено ми је да ћу првим летом бити бесплатно испраћен у Варшаву, земљу из које сам ушао у Украјину. Остављен сам да спавам на поду, без хране и воде. И пасош ми је био одузет. Саопштили су ми да је у мају Украјина донела акт по којем грађани Србије који долазе, по дискреционом праву пограничне службе, могу да буду враћени у земљу из које су допутовали јер- по њиховим речима ми смо — «сепаратисти који нарушавају уставни поредак Украјине у такозваној Доњецкој републици».»

 

Миладиновић им је објаснио да нема никакве везе са «сепаратистима», али му украјинска служба није веровала. Напротив, одмах је донела и решење по којем му се забрањује улазак у Украјину:

 

«Након тортуре коју сам проживео и непроспаване ноћи, гладан и жедан, после 20 сати заробљеништва на аеродрому, тражио сам лекарску помоћ. Најпре ми је била ускраћена, али је лекар дошао након другог позива и дао ми седативе и таблете за притисак. Одбили су да ми донесу храну. Тада сам добио срчану аритмију. Након преклињања да ми дају да поједем било шта јер сам био на ивици несвести, донето ми је парче хлеба и саламе и флашица воде. Саопштили су ми да је следећи лет за Варшаву за пет дана и да ћу све време остати заробљен на аеродрому и под надзором украјинске војске.»

 

Додаје да је једина опција била да сам купи карту у било ком смеру и напусти Украјину, што је и урадио:

 

«Купио сам карту за Истанбул и напустио Одесу. Начин на који сам испраћен из Одесе у потпуности одговара поступку принудног депортовања.»

 

 

 

Извор: Космопол, Курир