Руски Председник Владимир Путин је потписао закон којим је Уставном суду Руске Федерације дао право да прогласи немогућност извршења одлука међународних судова. Таква пресуда се може изрећи ако одлука крши Устав Русије, објављено је на званичном сајту правних информација.

 

ustav-ruske-federacije

 

Уставни суд Руске Федерације доноси следеће одлуке:

 

1) о могућности извршења, у целини или делимично и у складу са Уставом РФ, решења међудржавног тела за заштиту људских права и слобода, усвојених на основу одредби међународног уговора Руске Федерације, у тумачењу међудржавног тела за заштиту људских права и слобода у вези ког је поднет захтев Уставном суду Руске Федерације.

 

2) о немогућности извршења, у целини или делимично и у складу са Уставом РФ, решења међудржавног тела за заштиту људских права и слобода, усвојених на основу одредби међународног уговора Руске Федерације, у тумачењу међудржавног тела за заштиту људских права и слобода у вези ког је поднет захтев Уставном суду Руске Федерације.

 

Као што је наведено у образложењу, закон има за циљ да «овласти савезног законодавца да обезбеди посебан правни механизам за решавање питања о могућности или немогућности, у смислу принципа супремације и веће правне снаге Устава Руске Федерације, жалби против одлука Русије».

 

Документ је у складу са одлуком КС од 14 јула. На основу њега, о питањима извршења пресуда Европског суда за људска права се одлучује појединачно за сваки случај. Све пресуде ЕСПЧ ће бити извршне једино уколико су у складу са руским Уставом.

 

4. децембра Доњи дом руског парламента – Државна Дума – усвојио је закон који националном Уставном суду дозвољава да „неизвршивим“ проглашава одлуке међународних судова. У првом реду – Европског суда за људска права.

 

Ово суштински значи да Русија своје законе диже изнад европских и међународних. Додуше, уз одређена ограничења и под одређеним условима.

 

Kata Bucik

Тагови: ; ; ;