Према речима прес сектретара председника РФ Дмитрија Пескова позиција Москве остаје неизмењена.Он је изјавио да «дуг који је доспео за наплату а није измирен доводи до банкрота».

песков

Москва 16 децембар-РИА НОВОСТИ.Позиција Москве остаје неизмењена по питању дуга Украјине према Русији, изјавио је Дмитриј Песков прес секретар председника Русије коментаришући изјаву министра финансија Украјине Јареска о томе да Кијев планира да води дијалог с Москвом о начину измирења дуга.

Он је изјавио да дуг који је доспео за наплату а није измирен мора да се плати или ће довести до банкрота.

Песков је такође изјавио да му није познато да ли ће бити каквих преговора на нивоу министара финансија.

Доспевање украјинских обвезница од 3 милијарде долара које је преузела од Русије крајем 2013 године доспева 20 децембра.Русија је била спремна да репрограмира тај дуг на период 2016-2018 година под условом да за тај дуг гарантују САД и Европска унија или нека од међународних финансијских институција.

Међутим како је изјавио руски министар финансија Антун Силуанов инострани партнери су одбили да гарантују за украјински дуг.Због тога је руски председник Владимир Путин тражио од кабинета министара да поведе судски поступак против Украјине ако не измири дуг од 3 милијарде долара.

Украјина је 13 новембра завршила реструктурирање спољног дуга ком приликом је 3 милијарде било отписано.