«Одлука да се прошире санкције су још једна манифестација ангажману ЕУ и показује кратковиду политику Брисела», рекао је заменик руског Министра иностраних послова Алексеј Мешков.

download

 

«Проширење санкције против Русије је још једна манифестација политичког ангажмана ЕУ и сведочанство кратковидости Брисела», рекао је у интервјуу за РИА Новости заменик Министра иностраних послова РФ Алексеј Мешков.

 

«Проширење санкција је доказ да Брисел води веома кратковиду политику» рекао је Мешков.

 

Према његовим речима, у Москви истичу да међу државама чланицама ЕУ не постоји јединство у односу на аутоматско продужење санкција.

 

«То показује да разумевање бесмислености санкција постепено почиње да сазрева. Пре или касније ће разум превладати», рекао је он.

 

У последњих неколико дана, ЕУ припрема наставак анти-руских економских санкција које су у вези Споразума о Украини у Минску. Нацрт одлуке у том смислу је спреман и могао би бити усвојен на нивоу сталних представника земаља ЕУ у Унији (Coreper) без дубље дискусије на вишем нивоу.

 

На основу изјаве анонимног извора, одлуку заправо блокира Италија. Луксембург је такође говорио против аутоматског обнављања санкција без одговарајуће расправе о имплементацији Споразума у Минску.

 

Односи између Русије и Запада су се погоршали због ситуације у Украини. ЕУ и САД су санкције против појединаца и компанија прошириле на мере против целог сектора руске економије. Као одговор, Русија је ограничила увоз прехрамбених производа из земаља које су наметнуле санкције против ње: из САД, држава чланица ЕУ, Канаде, Аустралије и Норвешке.

 

Економске санкције против Русије су уведене 1 августа 2014 на годину дана, а у септембру 2014 године су продужене. Ембарго на нове уговоре за увоз и извоз руског оружја и робе двоструке намене и технологије истиче 31 јануара 2016.

 

«У Бриселу, у складу са споразумом европског савета који ће се одржати у марту, остају на снази санкције против Русије уз пуну имплементацију споразума из Минска, тако да се на самиту ЕУ током 17-18 децембра не очекује расправа о овом питању», рекао је новинарима у среду у Бриселу високи званичник ЕУ, инсистирајући на анонимности.

 

Kata Bucik

Тагови: ; ;