Медведев је нагласио да «ни једна земља данас не може да тврди да је универзални регулатор глобалне мреже». Кинези уместо одговора климају главом са одобравањем.

«Русија се доследно залаже да све земље света равноправно регулишу интернет», саопштио је у среду руски Премијер Дмитриј Медведев на церемонији отварања Друге светске конференције о управљању интернетом у Учжени (Источна Кина).

download (1)

«Русија се доследно залаже за једнак приступ управљању Интернетом као и суверено право да држава регулише своје националне сегменте», рекао је руски Премијер. Циљајући пре свега на САД, рекао је да «ни једна земља данас не може преузети улогу универзалног регулатора глобалне мреже»

Медведев је такође истакао потребу за универзалним правилима понашања на интернету. «За нас је веома важно да размислимо о томе како да се искомбинује дух слободе, који је првобитно развијен на интернету, са потребом за универзалним правилима понашања у овој средини», рекао је Премијер.

Премијер је подсетио да је у последњих неколико година дошло до активне дебате да ли је неопходно регулисати глобалну мрежу, а ако је неопходно, по ком моделу би то требало урадити. Тренутно, навео је он, општа обавезујућа међународна правила у овој области не постоје. Поједине ствари по питању интернета регулишу различите организације, али су њихови напори у великој мери некоординисани.

Истовремено, нагласио је шеф руског кабинета, «интернет и у будућности мора остати отворен и глобалан ресурс, уз обавезну државну регулацију и контролу». Таква регулатива, по његовим речима, има за циљ да обезбеди равнотежу између слободног приступа информацијама и законских захтева, да би се обезбедила сигурност грађана и њихова основна права. «Суочени смо са питањем како да гарантујемо право људи на приватност, заштиту ауторских права и друга ексклузивна права и како обезбедити несметано функционисање критичне инфраструктуре Интернета», рекао је Премијер.

Шеф руске Владе је подржао предлог Председника Кине Си Ђин Пинга о регулисању глобалне мреже и размени информација и података између две земље.

Такве предлоге, према речима Медведева, треба пажљиво проучити, као и друге идеје које су изнели учесници конференције.

Kata Bucik

Тагови: ; ; ;