Бугарски Патријарх тражи од Порошенка заштиту православних хришћана

Његова Светост бугарски Патријарх г. Неофит изразио је забринутост због насиља која се проводе према православним верницима у Украјини.

 

8

 

„Забринути смо због многих документованих кршења права верника припадника једине канонске Цркве у Украјини. При овоме првенствено мислимо на то што се силом заузимају храмови Украјинске Првославне Цркве Московске Патријаршије; истакао је Патријарх у писму украјинском председнику Пјотру Порошенку.

 

Полавар Бугарске Цркве је навео као пример покушај да се одузме Кијево-Печерска лавра од канонске Цркве и преда самопроглашеној Кијевској Патријаршији.

 

У писму се даље вели:

 

„Остварење таквог сценарија не само што би дестабилизовало стање у друштву у Украјини, већ би и онемогућило да православни архијереји, свештеници и мирјани из других земаља посећују споменуту Лавру пошто немамо евхаристијско и молитвено општење са расколничким телима.“

 

Свјатејши Патријарх сестринске Бугарске Цркве је замолио г. Порошенка да „предузме све неопходне мере и заштити права Украјинске Православне Цркве, и обезбеди да њени храмови не буду насилно заузимана, али и да је заштити и од свих других облика притисака, као што је медијски.

 

Интерфакс / Православље