Председник Русије Владимир Путин одржаће традиционалну велику прес–конференцију, једанаесту по реду као шеф државе. Разговор руског председника са новинарима почеће у 10 часова по средњоевропском времену.

 

Оборен рекорд по броју акредитованих новинара- 1390 сарадника домаћих и страних медија присуствоваће том догађају и извештавати са њега.

 

Почиње прес-конференција Владимира Путина.

 

На питање новинара о економској кризи у РФ, Путин је одговорио да је врхунац кризе прошао. Не искључује се кориговање буџета за 2016. годину које је везано за пад цене енергената.
Ситуација на тржишту рада стабилна.
Русија извршава све обавезе пред међународним кредитним организацијама.

 

Смањење спољног дуга Руске Федерације, који је пао за 13%,  представља позитиван аспект западних санкција против Русије, рекао је председник РФ.

 

«Свеобухватни дуг је смањен. И то је, у суштини, позитивна ствар. Поновићу, постоји прилив капитала. То јест, инвеститори који разумеју реалности наше привреде, почињу да показују интересовање за рад овде.»

 

О Турској и Сирији: «Анкара је извршила непријатељски чин, па се после сакрила иза НАТО-а, и на све то предлаже решења која немају никакве везе са међународним правом.»

 

Верујемо да су акције турских власти акт непријатељства. Оборили су војни авион, људи су погинули. Ако је то била несрећа, било је неопходно да се одмах узме телефон у руке и разјасни ситуација.

«Шта су мислили, да ћемо побећи оданде? Русија није таква земља. Сада тамо стоји С-400. Ако је раније турска авијација нарушавла ваздушни простор, нека сада полети.“

 

„Ако је неко у турском руководству одлучио да лизне Американце на једно место, не знам да ли је то исправно и не знам да ли је то потребно Американцима.»

 

Што се Асада тиче, став Русије се не мења- само сиријски народ има право да одлучи ко ће да руководи њиховом државом.

 

«Неки верују да је нама потребно база у Сирији. Ја тако не мислим. Шта ће нам? Да би све држали под контролом? А због чега све држати под контролом? Ако буде потребно да тамо неког пребацимо, пребацићемо!»

 

 

Што се тиче операције у Сирији, вршиће се авијациони удари и подржавати офанзивна дејства сиријске армије док сиријска армија те операције спроводи.

 

На питање новинара из Украјине: «У контексту ваше изјаве да у Донбасу нема руских војних кадрова, ја бих Вам пренео поздраве од капетана Јерофејева и наредника Александрова. Хоћете ли да их замените Сенцовим, Савченком и другима? И друго питање. Шта очекивати од Минских договора у наредној години?»

 

Никада нисмо говорили да у Украјини нема људи који решавају војна питања, али то не значи да се тамо налазе регуларне јединице Русије. Регуларних руских трупа тамо нема. Приметите разлику. Следеће. Поменули сте два или три човека за замену, а онда дугачак списак оних са којима их треба заменити. Размена заробљеника између Кијева и Донбаса треба да буде по формули «сви за све» а не селективно.

 

Нисмо заинтересовани за заоштравање сукоба у Украјини, напротив, заинтересовани смо да буде решен што пре.

О Минским споразумима: Ми желимо да они буду спроведени, али погледајте шта је у њима написано. И Кијев треба да уради свој део посла. Неопходно је било да се измени Устав и усклади са Донбасом. Да ли сте то урадили? Закон о специјалном статусу су усвојили. Али како? По закону је усвојен члан који каже да ће бити примењен након избора. То је манипулација. Ако желимо да решимо тај проблем, хајде да престанемо тако да радимо.

 

«Интерфакс»: Санкције, нафта појефтинила, криза. Русија има довољно ресурса за све ово? За војне операције, повећање војног присуства? Сетио сам се изреке: «Рат је лако покренути, али тешко завршити.»

 

Ми рат нисмо почели. Ми спроводимо одвојене операције користећи ВКС, систем ваздушне одбране, обавештајне службе. То није озбиљан терет буџету. Део средстава која смо планирали за војне вежбе, ми смо преусмерили на операције у Сирији. Ви разумете да смо спровели велике вежбе «Центар», «Восток-2015». Хиљаде људи су укључени у ово. Ми смо само део ових средстава пренели на операције у Сирији. Дуго можемо тако да радимо без наношења штете нашем буџету.

 

Москва спремна да унапреди односе са Грузијом и укине визни режим са Грузијом.

Именовање Михаила Сакашвилија на место гувернера Одеске области у Украјини је шамар украјинском народу.

 

Државна власт ће посветити већу пажњу људима у мањим регијама РФ.

 

Руске власти настављају приватизацију великих државних компанија, укључујући Росњефт и Аерофлот. РФ приликом приватизације великих компанија неће изгубити контролне пакете.
Русија је спремна и хоће да сарађује са САД. После састанка са Керијем, Москва је решила да подржи позицију САД које су спремне да заједнички решавају међународна питања.

 

На питање новинара какав ће однос Москве бити са новим председником САД, Путин је одговорио да ће сарађивати са сваким председником кога сам амерички народ изабере.

 

Покренута је и тема допинга на спортским догађајима… Путин је рекао да одговорност за допинг треба да буде појединачна. Тражиће се од спортских званичника да се отворено боре против допинга у свим међународним структурама.

На похвалу новинарке да је у доброј спортској форми, руски председник је одговорио: «Без допинга, нагласићу».

 

РБЦ:  Ја не могу да не питам о Екатерини Тихоновој, која води пројекат на Московском државном универзитету. Постоји верзија да је она ваша ћерка, молимо вас да прокоментаришете.

 

Што се тиче Екатерине Тихонове, доста сам на интернету прочитао о томе. Што се тиче мојих других сродника и ћерки прочитао сам различите ствари у различито време. Укључујући и то да моје ћерке живе и студирају у иностранству, а то није истина. Моје ћерке говоре три европска језика. Користите их на послу. Оне праве своје прве кораке у каријери. Живе у Русији и  нису се  школовале у иностранству како је писано у новинама. Никада нисам одговарао на питања у вези са мојом породицом из безбедоносних разлога. Посао моје деце није везан ни за бизнис ни за политику.

Што се тиче иницијативе Московског државног универзитета, пратио сам је помно и сматрам је корисном.

И уопште, мислим да свака особа има право на своју судбину. Моје ћерке живе свој живот и живе га врло часно.

 

Путин о «Турском току»:

„Од нас то не зависи. Европска комисија треба да нам да писмене гаранције. Русији су потребне писмене гаранције од Европске комисије да ће све трасе „Турског тока“ бити реализоване и да представљају приоритет», рекао је руски председник.

 

О «Јужном току»:

Видите и сами шта је било са „Јужним током“. Са наше стране је све урађено, били смо потпуно спремни да до краја реализујемо тај пројекат. Нас су ставили у глупу ситуацију, нису нам дали да то урадимо. Изненађен сам ставом бугарског руководства. Бугарска би сваке године добила 400 милиона долара за транзит. Нећете — не морате.

 

Путин о авиосаобраћају са Египтом:

Ограничења нису везана за неповерење према египатском руководству, већ за безбедност руских грађана, то није политичко питање.

 

Русија разматра заједничке пројекте са Ел Ријадом у вредности од више милијарди долара у војној сфери. Москва и Саудијска Арабија имају различите приступе решавању сиријске кризе, али постоје и поклапања. По питању стварања исламске коалиције на челу са Ел Ријадом, Путин се нада да ће усвојити заједничка правила и опште применљиве инструменте.

 

На питање новинара о Севастопољу, речено је да се планира развој монарице, туризма, ИТ технологије.  Генерално, Севастопољ се неће развијати само као база. Подржаће се његов свеобухватни развој и развој Крима уопште.

 

Руке новинара и даље у ваздуху, а конференција је ушла већ у четврти час… Владимир Путин је завршио прес-конференцију речима: «Ово је немогуће завршити, може се само прекинути.»